Лавра має бути українською! (відео)

Юрій Гудименко

Назвіть мені хтось причину, через яку у Києво-Печерській Лаврі досі сидять московські попи.

Момент не той? Момент ідеальний. Саме під час війни та революції люди легше за все приймають різкі зміни. У звичайний, спокійний час, коли новин мало, все сприймається інакше.

Боїмося помсти Москви? А за що була помста 24 лютого? А Буча? А Маріуполь? А ракетні удари по містах? Вони намагаються нас знищити і так. Чого ми ще боїмося?

Не хочемо провокувати? Смішно. Хочу побачити, скільки проросійських людей вийде на вулиці Києва. І що з ними буде.

Якийсь договорняк? А про що ми можемо домовлятися в обмін на Лавру? Про повернення покраденого єнота?

Лавра – це символ, він не має ціни.

Тоді що?

Лавра має бути українською. Це аксіома. Вона Києво-Печерська, а не Киевско-Пещерная.

Назвіть мені хоч одну причину. Я почекаю. Якийсь час.


Михайло Омелян

На території Києво-Печерської Лаври у 262-й день повномасштабного російського вторгнення моляться за росію. Який жах!

Мене також дивують люди, які проходять мимо, чують це все, і – мовчать. Невже не тьохкає серце і не болить душа від того, що зробили російські окупанти в Бучі, Бородянці, Андріївці, в Маріуполі, на Харківщині та на інших тимчасово окупованих територіях?!

Люди, доки ви будете підтримувати тих, хто належить до «церкви» окупанта?!

Наші захисники Батьківщини віддають свої життя захищаючи державу і народ, а в УПЦ, та що ніби не МП, та що зрадила Україну і зараз намагається відбілитися від крові гуманітарною «допомогою», все ще досі моляться за росію.

«Звон плывёт, плывёт над Россиею,
Пробуждается Матушка Русь»…

Відео отримав від випускника КПБА (Київська православна богословська академія – ред.), який з друзями зайшов у Церкву Усіх Святих печерських у Лаврі.


Володимир Омелян

З голови не йде відеоряд з Києво-Печерської Лаври, де під час «богослужіння» прославляється і благословляється Росія.

Всі присутні на «молитвах» в московських «храмах» – люди, які ненавидять Україну. Щонайменше, їм на Україну глибоко начхати, і тому вони, в кращому випадку, мовчать під час цього «дійства».

І не треба плекати ілюзій про недалеких віруючих, які не можуть розібратися, якому Богу вони моляться.

З 24 лютого – все просто, є чорне і біле.

Кожен священник московської церкви з радістю би взяв в руки зброю, вбивав і катував українців. Єдина причина, чому вони це не роблять – московські війська далеко, і їм страшно за себе.

Московська секта повинна бути заборонена на законодавчому рівні, її храми і майно – повернуті ПЦУ, кремлівські жерці – заарештовані і депортовані, в ідеальному для них випадку.

Якщо влада цього нарешті не зробить, то поїде в наступному вагоні з ними за порєбрік.

* * *

Російська церква потужно представлена за кордоном.

Якщо західні держави думають, що в цих «храмах» моляться Богу, вони помиляються.

Це конспіративно-публічні об’єкти, де поширюється пропаганда, зберігаються гроші і зброя кремлівських агентів, які працюють проти Заходу.

* * *

Що повинно відбутися, щоб московська секта агентів Кремля була ліквідована?

Я захоплююся нашою хоробрістю на полі бою і безмежно дивуюся нашому спокою в тилу.


Тарас Чорновіл

“Звон плывёт, плывёт над расиею,
прабуждается матушка русь…”

Це не в москві й не в Рязані, не в офіційній рпц. Це Київ, столиця країни, яка зазнала рашистської агресії та вже втратила вбитими до ста тисяч своїх громадян. расєю славлять в окупованій ворогом Києво-Печерській Лаврі хористки так званої упц, яка на всі заставки бреше, ніби відділилася від свого кореня в москві. Коїться це не на якихось розспівуваннях групи несвідомих громадян, а в присутності ієрархів церкви, як супровід до церковного обряду миропомазання. Фактично, московську пропагандистську пісню включено в літургійний обряд.

Півчі й хористи в різних конфесіях під час ряду церковних ритуалів та літургійних дій, які тривають певний час, виконують визнані Церквою релігійні пісні. От лише в цій диверсійно-розвідувальній секті московського розливу вибрали саме ту, яка має не лише пряму прив’язку до расєї, від якої так фальшиво відхрещуються Онуфрій со товаріщі, але й у самій московії несе подвійний зміст. Оте “паднімаєтца матушка-русь”, яке в них має зміст “встаёт с колен”, виконували чорносотенні формування, зараз співають попи на службах для орків у зоні бойових дій, їхня православна чвк з цією піснею поїде вбивати українців та самим відправлятися до пекла… Отака історія в головному храмовому комплексі цієї дуже толерованої укрсучвладою конфесії.

Є вже сповіщення, що цю історію зараз вивчає СБУ. Може навіть якійсь диригентці хору підозру оголосять… Але поки це все навіть не пів міри, а лише спеціальні політичні заходи. Зараз про це напишу окремо. А від себе лише добавлю: що там на душі в тих, хто досі ходять церкви цієї релігійної дрг? Ні, я не підозрюю всіх отих прихожан у прямій зраді. У них традиційне: а какая разніца? Так їм розповідали московські попи в 2019 році, лише добавляли: “Главная, каби нє Парашєнка!” Якби в декого пройшло “Київ за три дні” то цим також було б “А какая разніца”… Це навіть гірше, ніж вороги.

* * *

А тепер у продовження до попереднього скандального сюжету про спів у одному з головних храмів так званої упц московського розливу рашистських пропагандистських пісень, які паралельно на фронті використовуються для мотивування рашиків убивати українців і “паднімать матушку-русь с колєн”. Я вже згадав, що цією скандальною історією зацікавилася СБУ. Адже запис автентичний, це не монтаж чи накладання сторонньої звукової доріжки. Є конкретна людина, яка це записала і, як можу зрозуміти, вже передала в СБУ первинний файл.

Тож, новина хороша, Служба не проігнорувала. Маємо ще кілька випадків обшуків та навіть оголошення підозр ряду єрархів цієї диверсійно-розвідувальної секти. Все чудово? Ситуація кардинально змінилася? Ніби ж на це схоже. Баканов, який був інкорпорований у діяльність цієї церковної структури, блокував навіть натяки на розслідування таких фактів. Більше того, його підручні від 2019 року відверто переслідували, як не саме духовенство й мирян канонічної ПЦУ, то чиновників, які чесно реєстрували переходи до неї з московської церкви.

Прийшов новий очільник Малюк, у якого з церквами, схоже, стосунків жодних. Але ж у нас просто так нічого не відбувається… І навіть, коли силовики раптом чесно виконують свої обов’язки, перше, що шукаєш – у чому тут кон’юнктурний інтерес. На жаль, він тут теж є. За всі слідчі дії СБУ дякуємо, але вони носять дуже епізодичний і вибірковий характер. А головне – мотив. Зараз уже випливло назовні, що він чисто політичний та електоральний.

У Зеленського запам’ятали, як гарно на них відпрацювала ця московська церква в 2019 році в другому турі. Вони були єдині, хто прямо агітував, за кого голосувати. І звісно, агітували за Зеленського. На Банковій вирішили, що так і завжди буде, але вже восени на парламентських попи агітували не за зелених, а за офіційно проросійських (опзж, шарії та інше), але тоді слуги й так набрали вдосталь. А на місцевих виборах агітація московського попівства слугам гикнулася – в районах із сильним впливом цієї упц-мп, їх громили проросійські кандидати при прямій підтримці церкви.

Зараз в опі розуміють, що після війни скоро прийде обвал рейтингів у патріотичному сегменті, залишається надія на прорашистських. Сподівалися на підтримку православної ієрархії. Але щось пішло не так. Найрадикальніші митрополити емісарів Зеленського послали, в них свої види на політичне майбутнє – як у москві скажуть. І ті гарні картинки, які ми часом бачимо – це якраз “прінуждєніє к поддєржкє” рашистських ієрархів. Забороняти цю конфесію чи повністю звільнити від незаконних обмежень перереєстрацію парафій в ПЦУ влада не хоче, бо в ПЦУ, як і в УГКЦ агітацією займатися заборонено. Та й не симпатизують їхні миряни цій владі. Тому Банкова хоче не обмежити російську церкву, а схилити її до більшої лояльності. Ловлять реальних зрадників і колаборантів, їх трохи пресингують, щоб інші слухняніші були.

Тож, навіть, коли якісь дії нам подобаються, за ними не конче є благородні мотиви.

 

Фото: Freepik