Уряд скасував ПДВ і ввізне мито на імпорт генераторів, трансформаторів і обігрівачів

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Кабмін розкішно опустив неначасників і шанувальників ЗЕ. Електрогенератори, електричні акумулятори, електричні водонагрівачі і ще потужний перелік обладнання, якого дуже потребують бійці на фронті, звільнили від ввізного мита та ПДВ.

Це після того, як неначасники розвели плач Ярославни про те, як не на часі піднімати питання мита. Це після того, як Гетманцев влаштував істерику, що “мито на генератори треба платити, а хто проти – той порохобот”.

Звільнення від мита та ПДВ генераторів і акумуляторів – це зрада чи в нинішніх умовах таки перемога?

Так от чорта з два щось зробив би, якби всі ми не підняли крик. Небайдужі громадяни на соцмережах, а депутати опозиції у ВР. Для того в демократичних країнах існує опозиція, аби виправляти помилки влади.

Бо хочете країну без опозиції – подивіться на армію Росії. І на саму Росію. Будете такі самі.


Ніна Южаніна

Вчора Кабінет Міністрів звільнив від сплати ПДВ та ввізного мита генератори, трансформатори, електричні акумулятори, електричні водонагрівачі та обігрівачі, а також деякі інші товари для енергетики та для проходження опалювального сезону, про що повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Чи наділений уряд повноваженнями надавати такі податкові пільги?

Виявляється, пунктом 71 підрозділу 2 перехідних положень Податкового кодексу та пунктом 9-15 Прикінцевих і перехідних положень Митного кодексу у період дії карантину звільняються від оподаткування ПДВ та ввізного мита товари, що ввозяться на митну територію України та постачаються на митній території України, необхідні для ЗАПОБІГАННЯ виникненню і поширенню, ЛОКАЛІЗАЦІЇ ТА ЛІКВІДАЦІЇ спалахів, епідемій та пандемій КОРОНАВІРУСНОЇ ХВОРОБИ (COVID-19).

Перелік таких товарів визначає Кабінет Міністрів.

Вкотре влада підміняє поняття, коли намагається виправити власні помилки та не прийняті вчасно рішення.

Не хочу говорити, як пільги для генераторів, трансформаторів та акумуляторів вплинуть на запобігання поширенню коронавірусної хвороби, але зазначу, що пільга з ПДВ застосовується до операцій, здійснених починаючи з 17 березня 2020 року (так визначено в ПКУ), а ЦЕ ОЗНАЧАЄ, що сплачений у минулих періодах при ввезенні таких товарів ПДВ не може бути віднесений до податкового кредиту суб’єктів господарювання по всьому ланцюгу постачання.

Кого влада не добила блокуванням реєстрації податкових накладних, того доб’є новими непродуманими ініціативами.

P.S. Для розуміння всіх: вартість генераторів у роздрібному продажі у 2,5-3 рази вища за їх митну вартість з усіма податками. Але цим влада не переймається.