«Супутник Притули» – зрада чи перемога

Навіщо Україні власні супутники, супутникам – радари, та чому не можна обійтись дешевими фотокамерами Canon на орбіті  роз’яснює на сторінках site.ua Станіслав Маньков.


Станіслав Маньков

З 18 серпня 2022 року у розпорядженні нашої розвідки з’явився перший SAR-супутник та доступ до супутникової інфи всього сузір’я фінської компанії ICEYE. Одразу після появи інформації про те, що зібрані Сергієм Притулою гроші на Байрактари ТВ2 перенаправлять на закупівлю сил та засобів космічної розвідки, навколо цієї теми розгорнувся портал в пекло.

Нескінченні суперечки та звинувачення підживлялись з кожним новим збором грошей від Притули. Навіть попри підтвердження нашим міністром оборони про те, що супутникові дані з купленого апарату вже дали результат у вигляді знищенної техніки ворога.

Немає сечі терпіти ці пекельні борошна ©

Все, що ви хотіли знати про «народний» супутник, але не знали, де знайти та кого спитати.

Прес-реліз від компанії Iceye про укладену угоду iceye.com
Що таке SAR-супутник, та чому це не просто «летючий фотоапарат» за багато грошей?

На відміну від умовно звичних, «оптичних», супутників SAR-супутники оснащені радарами з синтезованою апертурою (SAR), що дозволяє їм отримувати зображення земної поверхні. Радар на борту супутника випромінює радіохвилі на поверхню Землі та «будує» зображення з відбитих поверхнею Землі радіосигналів.

Першим супутником такого типу був американський SEASAT-1, запущений в 1978 році в океанографічних цілях. З запуском цього супутника пов’язана конспірологічна байка, що цей апарат міг виявляти будь-який підводний човен в товщі води.

Деякі особливості SAR-супутників:

  • працюють за будь-якої погоди, незважаючи на дим, хмари, дощ тощо;
  • працюють незалежно від освітленості поверхні Сонцем;
  • в залежності від характеристик радару можуть «дивитись» під крони дерев;
  • дані з таких супутників не є зображеннями чи «фотографіями» у звичному сенсі. Звісно, спеціально обробивши отримані сигнали, можна побудувати звичні людському оку знімки земної поверхні. Але звичний процес обробки цих «знімків» за допомогою різноманітних алгоритмів, фільтрів та калібровок може взагалі не долучати людське око до витягування потрібної інформації;
  • побічним ефектом роботи з такими супутниками є виявлення радарів на землі в радіочастотних діапазонах, близьких до робочого діапазону радару на супутнику. Характерний Х-подібний шум з’являється в місцях розташування працюючих радарів.
Приклад виявлення позицій радіолокаційних станцій за допомогою даних SAR-супутника fas.org
Чому саме ICEYE?

Фінська компанія ICEYE – на сьогодні один з топів на ринку виробництва та надання послуг SAR-супутників. Заснована в 2014 як окремий відділ радіотехнічного факультету Університету Аалто, вже в січні 2018 року успішно запустила свій перший супутник ICEYE-X1. Цей апарат став першим в світі SAR-супутником на орбіті, вагою менше 100 кг. На серпень 2022 року в сузір’я ICEYE входить 21 супутник власної розробки та виробництва, до 2024 планується запустити ще 27 штук.

Дорожня карта запусків супутників ICEYE

Успіх фінських SAR-мікросупутників на ринку привернув увагу військових різних країн.

Наприклад, з Пентагоном співпрацює американська дочка фірми ICEYE US. Найсвіжіший запуск двох таких супутників в інтересах американської армії відбувся 25 травня 2022 року, загалом вже три SAR-мікросупутники в сузір’ї фінських супутників для Пентагону.

Також бразильські військово-повітряні сили замовили два супутники ICEYE під назвами Carcará I та Carcará II. На орбіту їх вивела ракета Falcon 9 25.05.2022 разом з іншими 59 супутниками.

Що ми отримали?
Ілюстративне зображення супутника ICEYE-X2
  • В повне своє розпорядження ми отримали один з супутників ICEYE — найкращий SAR-супутник в своєму класі. Супутник вже на орбіті, не треба чекати зборки, тестування та запуску — апарат вже працює. На орбіті супутник проживе до 3 років;
  • Також за умовами угоди ми маємо доступ до «відзнятої» інформації з інших супутників ICEYE. Власне, маємо доступ до всіх штук, які створюють цінність компанії ICEYE та їхніх супутників на ринку, — до різноманітних аналітичних інструментів для обробки отриманих супутниками даних;
  • Все це, разом з високою роздільною здатністю сенсорів у супутників ICEYE (менше 1 м на піксель зображення, цілком рівень військових розвідувальних супутників), дає потужний козир нашій розвідці у війні проти рф. Особливо цінною є можливість комбінувати отримані SAR-дані від ICEYE зі знімками супутників іншого типу, отриманими від наших партнерів. Такий комплексний аналіз сильно підвищує якість та достовірність корисної інформації, витягнутої за допомогою супутників;
  • «Летюче око», яке бачить крізь будь-яку погоду, задимленість, вдень і вночі;
  • Бонусом — можливість виявляти російські радари через явище інтерференції.

Ілюстрації: ICEYE

Джерело