Вісті з фронтів. 04.11.2022

Костянтин Машовець

Коротко про важливе – про російські «стрибки» та підвивання на території Білорусі.

Основою сумісного російсько-білоруського угрупування військ (УВ) на території Білорусі очевидно буде 2-га мотострілецька дивізія (мсд) 1-ї гвардійської танкової армії Західного військового округу зс рф (1-ї гв. ТА ЗВО). На сьогоднішній день командування військ противника закінчує зосередження та розгортання у визначених районах Білорусі основних сил та засобів цього з’єднання. Загальна його чисельність, розгорнутого там, повинна сягнути близько 12500 військовослужбовців, на даний момент в Білорусі вже розгорнуто 8950 російських військовослужбовців зі складу цієї дивізії, зокрема:

– 15-й мсп, 136-й орб, 211-й оісб, 47-й обз, 1063-й обмз, 1117-й зрп, (6540 в/с в районі полігону «Обуз – Лесновский»),
– 1-й тп, (1050 в/с в районі полігону «Лепельский»),
– 1-й мсп, (740 в/с в районі полігону «Лосвидо»),
– 147-й сап, 1174-й оптадн, (620 в/с в районі полігону «Осиповичский»).

Планується, що протягом наступних двох тижнів командування військ противника також розгорне на території Білорусі й артилерійську складову частину дивізії. На сьогоднішній день разом з особовим складом 2-ї мсд 1-ї гв. ТА на території Білорусі розгорнуто до:

– 52-х танків,
– 28-и ББМ (в основному типу БМП та БТР),
– 18 артилерійських систем,
– 11 РСЗВ,
– 8 мобільних ПТРК (на транспортних платформах, або спеціалізованих броньованих шасі).

Однак, це зовсім не кінцеві цифри…

На даний момент вже «в пути» у райони розгортання 2-ї мсд перебуває знята з баз тривалого зберігання та резервних пунктів забезпечення мобілізаційного розгортання наступна кількість ОВТ:

– 86 танків,
– більше 180 ББМ,
– до 150 одиниць автомобільної та спеціальної техніки.

Окрім того варто мати на увазі, що на сьогоднішній день у декількох пунктах збору та ремонту ОВТ на теренах Білгородської області зберігається ще не менш як 245 одиниць пошкодженої та підбитої у минулих боях бойової техніки та озброєння 2-ї мсд, які зараз дуже активно та інтенсивно ремонтуються і відновлюється противником. Їх поява на території Білорусі – питання лише найближчого часу.

Загалом, основну частину нинішнього особового складу 2-ї мсд складають російські військовослужбовці, які були мобілізовані в рамках так званої путінської «часткової мобілізації». Тому, за планами російського командування, для нарощування рівня боєздатності частин і підрозділів 2-ї мсд запланований до проведення на полігонах Білорусі місячний цикл інтенсивної бойової підготовки «частково мобілізованих» (його закінчення, в основному, сплановано на період з 26 по 30 листопада нинішнього року).

У зв’язку із розгортанням на території Білорусі достатньо потужного УВ противника варто також відзначити, що в районі аеродрому «Лунинец» (близько 50 км до ДКУ) російський військово-будівельний підрозділ (чисельністю близько 340 в\сл), як то кажуть, «у темпі вальсу» будує ПБ (пункт базування), тобто банальну військову базу.

Російський «стройбат» розбудовує там адміністративну, парково-технічну і складську зони, а також житлове містечко з усією інфраструктурою (передбачається їх проживання разом із родинами). Готовність та введення в експлуатацію даних об’єктів планується саме на кінець листопада. І на цей же час запланований заїзд першої партії «скрепных друзей Лукашенко» приблизною чисельністю під 1000 «тушок».

Є ще один достатньо суттєвий нюанс, напряму пов’язаний із розгортанням сил та засобів 2-ї мсд 1-ї гв. ТА на теренах Білорусі. Справа ось в чому – до перекидання «під крило» Лукашенко, підрозділи 2-ї мсд складали достатньо вагому частину оперативно-тактичного резерву УВ противника «Запад».

Після того, як наловлених російських «чмобіків», якими в основному «доукомплектовували» досить порепані під Балаклією та на Харківському напрямку підрозділи 2-ї мсд, завантажили у пасажирські вагони та повезли у Білорусь, цей резерв зовсім «нехило так» скоротився… до 5-и БТГр. Що, в свою чергу, об’єктивно, скажімо так, звузило оперативні спроможності російських військ у північній частині Луганщини та на Харківському напрямку загалом.

І на останок декілька цікавих цифр та оцінок про так звану російську мобілізацію, а точніше, про ту пародію на неї, яку продемонструвала російська страшна «мобілізаційна система»:

– російське командування було вимушено сповістити про «припинення мобілізаційних заходів», очевидно це напряму пов’язано з тим фактом, що одночасно проводити й мобілізацію, й осінній призов воно просто неспроможне. Хоча раніше російська пропаганда активно розганяла тезис про те, що на відміну від України (де призов просто відмінили у зв’язку із війною), росія нібито спроможна одночасно як забривати молодь у «первині рекрути», так і продовжувати ловити «частково могілізованих» дурним алкоголем глибинних росіян. З’ясувалося, що російським генералам якось не приходить до тями, що «цінність призову» (у задекларовані 120 тисяч осіб) у ході війни, а тим більше мобілізації, виглядає достатньо спірно або принаймні дискусійно.

– станом на 1 листопада, за більш-менш зваженими оцінками, російському командування, не дивлячись на майже титанічні зусилля, вдалося «призвати» та «обробити» не більше 238 тисяч осіб (хто забув, нагадаю, сповіщалося про 300 тисяч). Це складає лише 79.3% від запланованого. З них лише 43% в тій чи іншій мірі приступили до «допідготовки та оснащення».

Автор