Бюджет-2023 буде найважчим бюджетом

«Європейська Солідарність»

Бюджет 2023 має бути реалістичним і спрямованим на оборону – Геращенко

Державний бюджет України на 2023 рік має відповідати потребам воюючої країни задля забезпечення обороноздатності і відновлення критичної інфраструктури. Про це заявила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко в ефірі «Суспільного».

«Це буде найважчий бюджет воюючої країни, і тому він має бути максимально реалістичним і прагматичним. Всі кошти, які можливо спрямувати, мають йти на нашу безпеку і оборону. В той же час маємо кілька таких суттєвих зауважень до бюджету, на яких будемо наполягати під час розгляду у другому читанні», – сказала вона.

«Були прийняті залом 84 поправки, з яких уряд врахував менше половини. Наші зауваження наступні: бюджет на безпеку і оборону залишився незмінним, в той же час на 7 мільярдів було збільшено бюджет Дорожнього фонду. Треба ремонтувати мости, дороги, які постраждали на деокупованих внаслідок контрнаступу територіях, але заробляти на цьому і мародерити не дозволимо. Особливо це актуально в контексті журналістських розслідувань, які вийшли днями, щодо зловживань на ремонтах доріг», – додала народна депутатка.

«Потрібно відновлювати критичну інфраструктуру. На це мають бути спрямовані кошти, потрібно дуже ретельно допомогти людям, які постраждали від окупації, відремонтувати їх будівлі. Начебто створено фонд ліквідації наслідків збройної агресії. На це буде направлено близько 37 мільярдів гривень. Але нереалістично виглядають запропоновані кошти. Це кошти від вилучення російських активів. Як вони будуть продаватися? Яка буде прозорість конкурсів?» – зазначає співголова фракції.

«Ми вважаємо неправильним акцент на згортання, а не підтримку українського виробництва. Це відбувається за рахунок збільшення ПДВ на ввезення товарів на імпорт і зменшення ПДВ на експорт товарів. Навпаки маємо наполягати на підтримці українського виробника», – підкреслює Геращенко.

«2 мільярди гривень у воюючій країні на російськомовні телеканали «Дом» і «FREEДОМ» – це задороге задоволення. Тут уряд збільшив видатки на міністерство культури на 22% до 2 мільярдів гривень з 500 мільйонів, ці кошти мають піти на марафон. Ми вважаємо, треба, щоб держава фінансувала суспільного мовника – це правильно. Але платити олігархічним телеканалам за марафон – це неправильно. Тому будем наполягати на цій зміні і направленні 2 мільярдів гривень на закупівлю зброї, безпілотників, на які збирає вся країна. Або щоб ці кошти пішли на ремонт об’єктів критичної інфраструктури», – наголошує народна депутатка.

«Крім Укравтодору, на який направляють 75 мільярдів, і це чи не єдиний видаток, який до другого читання збільшується, на жаль, залишають так званий соцеконом, коли лояльним депутатам за правильне голосування залишають кошти для їх округів. Це красиво називається «Державний фонд регіонального розвитку». В цьому фонді закладають великі видатки і використовуватися вони будуть за рішенням бюджетного комітету за узгодженням з урядом. Ми бачимо тут елемент зловживань і вважаємо, що кошти, які мають йти на відбудову регіонів, мають розподілятись рівномірно, в залежності від того, наскільки постраждав регіон і враховуючи діалог з місцевими громадами», – зазначає вона.

Крім цього, Геращенко наголосила, що ухвалення бюджету має відбуватися прозоро, а розподіл коштів і гуманітарної допомоги – під контролем спеціальної парламентської комісії.

«Бюджет має розглядатися прозоро і публічно. В безпекових умовах парламент не транслює свої засідання в прямому ефірі, але це ненормально, коли парламенту немає в ефірі. В запису має бути в слоті марафону повна звітність по бюджету: як він приймався, на які видатки йде в першу чергу фінансування», – наголосила народна депутатка.

«Ми будемо наполягати на поверненні контролюючої функції парламенту. Не бюджетний комітет, створений в першу чергу з монобільшості, має ділити видатки на округи лояльних депутатів. А має бути створена спеціальна комісія, яка би ретельно контролювала видатки бюджету і гуманітарну допомогу, яку ми отримуємо від західних партнерів. Дефіцит бюджету 20%, видатки вдвічі більше, ніж доходи. Наш бюджет наступного року повністю залежить від західних партнерів, їх допомоги. І очевидно, що західні партнери, суспільство, армія не хочуть, щоб кошти використалися нецільово, недоброчесно. Парламент має повернути свою контролюючу функцію», – додає вона.

«Коли країна настільки об’єднана навколо ключової мети – нашої перемоги, депутати також мають об’єднатися, що це повинен бути бюджет перемоги і допомоги Збройним Силам, бюджет виживання регіонів. Тут треба шукати компроміс. Ми – команда державників і професіоналів, залучимо всі наші можливості, щоб колеги з монобільшості нас почули і ми знайшли компромісні рішення», – резюмувала Геращенко.

 

В той час, як благодійники і волонтери продовжують допомагати ЗСУ, влада виділяє мільярди на непрозорі видатки – Ніна Южаніна

Державний бюджет на 2023 рік сформований без урахування пропозицій від опозиції, яка надала обґрунтовані розрахунки для збільшення видатків на Збройні Сили України та оборону. Про це сказала народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Ніна Южаніна з трибуни Верховної Ради України.

«Опозиція була відсунута від бюджетного процесу. Це факт. Ми подали дуже багато конструктивних пропозицій, але уряд не опрацював жодної з пропозицій, яка ініціювалася нами. Це великий мінус», – зазначила Южаніна.

«Коли говорять, що це бюджет країни, яка в стані війни, то зверніть увагу, що 1 трильйон 141 мільярд гривень – це всі кошти, які надійдуть у загальний фонд Державного бюджету у наступному році, але ця сума менша, ніж витрачено в цьому році», – зауважила депутатка.

«Коли хтось нарікає, що не вистачає коштів армії, так їх і не вистачає. Подивіться, скільки волонтерів, скільки благодійників продовжують везти на фронт. А потреба все зростає і зростає. І всі предмети оборони стають все дорожче і дорожче. Мільярди вже витрачені особистих коштів як бізнесом, так і благодійниками – фізичними особами», – підкреслила представниця «ЄС».

Вона наголосила, що називала ті статті бюджету на близько 4 мільярди гривень, які можна було переспрямувати на статті, пов’язані з обороною. Депутатка також зауважила, що решта видатків Держбюджету заплановані за рахунок коштів країн-партнерів України, які будуть надавати допомогу.

«Вдумайтеся – півбюджету. Це всі соціальні видатки, всі бюджетні видатки за їх рахунок», – наголосила представниця «ЄС».

«Тому у мене виникає питання: як можна було створювати фонди на сотні мільярдів, роздаючи їх під різних розпорядників? Чому не фонд з представництвом країн-донорів? Невже ви впевнені, що вам країни-донори дадуть можливість витрачати кошти без їх участі?», – зауважила Южаніна.

Вона також наголосила, що влада не представила системної програми, як будуть захищати внутрішньо переміщених громадян і тих, кому потрібно відбудувати зруйноване житло. «Все, що ви тут говорили про фонд відновлення – це профанація. Бо він ділиться за напрямками, а не за порядком, який ми з вами прийняли. Я не знаю для чого створюються реєстри, якщо вони не будуть працювати», – також сказала депутатка.


Ніна Южаніна

Отже, уряд змінив такі показники Державного бюджету на 2023:

У частині доходів:

– податок на доходи фізичних осіб +14,8 млрд грн;
– податок на прибуток підприємств -21,3 млрд грн;
– рентна плата на видобуток природного газу -23,5 млрд грн;
– акциз на пальне +7 млрд грн;
– ПДВ з вироблених в Україні товарів -6 млрд грн;
– ПДВ з імпортованих товарів +27,1 млрд грн;
– кошти від Національного банку (неподаткові надходження) +51,6 млрд грн.

Загальна сума доходів бюджету збільшена порівняно з першим читанням на 50 млрд грн.

Мало хто розуміє, але виникає одне важливе питання: ЯК БЕЗ ЗМІНИ ПОДАТКОВОЇ БАЗИ І СТАВОК ПОДАТКІВ можна ПЕРЕПЛАНУВАТИ хоча б такі надходження, як ПДФО, ПнПр, ПДВ?!

Це те, на чому я завжди наголошувала: точність планування тягне відповідальність виконавців (адміністраторів податків).

Інакше це вакханалія! Ніхто не відповідає ні за планові, ні за фактичні показники – А КАКАЯ РАЗНІЦА?

Тепер про зміни в частині видатків:

– забезпечення здійснення правосуддя +1,1 млрд грн, в тому числі оплата праці -870,5 млн грн;
– здійснення правосуддя Верховним Судом +245,4 млн грн, в тому числі оплата праці -227,2 млн грн;
– Фонд Президента України з підтримки освіти, науки та спорту +20 млн грн;
– МОН загалом +555 млн грн (загальнодержавні заходи +150 млн грн, ЗНО +215 млн грн);
– МОЗ +442 млн грн на нову програму «Відновлення і розвиток стійкої національної моделі медичної галузі України»;
– Пенсійний фонд +38,9 млрд грн;
– Державний фонд регіонального розвитку (ДФРР) +2 млрд грн (був відсутній в першому читанні такий фонд взагалі);
– Резервний фонд -2 млрд грн (очевидно, джерело для ДФРР);
– Державне агентство автомобільних доріг (дороги загального користування державного і місцевого значення) +6,7 млрд грн. Загальна сума Державного дорожнього фонду склала 75 млрд грн! (з них 56,5 млрд грн – на роботи в 2023 році і 18,5 млрд грн – на погашення боргу під гарантії держави);
– Фонд ліквідації наслідків збройної агресії +16,1 млрд грн. Загальна сума спеціального фонду склала 35,5 млрд грн. Єдиним джерелом будуть неподаткові надходження від Національного банку України (зазначено в текстовій частині проекту), тобто емісійні гроші. Жодної гривні від примусово вилученого майна і коштів власності рф та її резидентів – не заплановано!
– Виробництво та трансляція телерадіопрограм для державних потреб +1,4 млрд грн. Саме тут відбулось умисне зловживання і, врешті, – А КАКАЯ РАЗНІЦА, що ця пропозиція не була підтримана в залі?!

Загальну суму видатків бюджету збільшено порівняно з першим читанням  на 66,8 млрд грн.

А тепер враження і констатація фактів по бюджету на 2023 р. (до другого читання) з, так би мовити, «опрацьованими» урядом рекомендаціями депутатів ВР.

Що викликає відразу:

– не врахували всі можливі податкові надходження;
– збільшили надходження від імпортного ПДВ, зменшили від ПДВ внутрішнього – змістили повністю акцент на імпорт (означає зниження спроможностей виробництва власних товарів);
– зменшили надходження ренти на видобуток газу, бо так «догралися» з базою оподаткування, що скоро видобуток буде безкоштовним;
– збільшили до 70 млрд грн неподаткові надходження від Національного банку, це емісійні гроші. А все для того, щоб мати величезний ресурс – 35 млрд грн на Фонд ліквідації наслідків збройної агресії (розподіл за округами, а це означає повернення системи «дяки» депутатам, а не ЛЮДЯМ);
– не врахували таку важливу необхідність, як розбудова міжнародних автомобільних пунктів пропуску (СУХИХ ПОРТІВ). Збільшення надходжень акцизу на пальне в розмірі 7 млрд грн точно мало би бути використане на експортні можливості наших виробників!
– не зменшили видатки на інші програми (я в пропозиціях подавала таких 53 (!) і називала їх у залі ВР) на суму понад 4 млрд грн), які не є вкрай необхідними в період воєнного стану;
– з’явився Державний фонд регіонального розвитку на суму 2 млрд грн. Це пов’язано з невідворотним бажанням мати «коритця» для ласих;
– маніпуляції з текстом бюджету – це невід’ємна характеристика цього парламенту. Саме так знову з’явилася сума в додаткових 1,4 млрд грн на фінансування марафону, так званого «іноземного іномовлення».

БУЛО І Є БАЖАННЯ СПІЛЬНО ПРАЦЮВАТИ ЗАДЛЯ ЯКІСНОГО ГОЛОВНОГО ФІНАНСОВОГО ДОКУМЕНТА – БЮДЖЕТУ.

На жаль, не працює так система в нашій країні, незважаючи на війну.

Ну що ж, сьогодні НАМ вдалося повернути парламент у повноцінний бюджетний процес!

Верховною Радою підтримана подана мною пропозиція до пункту 22 прикінцевих положень Бюджетного кодексу, яка передбачає, що в умовах воєнного стану всі зміни до бюджету В РАЗІ РОБОТИ ПАРЛАМЕНТУ (а він не зупиняв роботу ні на один день з початку широкомасштабної війни рф проти України) мають прийматися ВИКЛЮЧНО через голосування в парламенті.

Тепер уряд не зможе сам зрізати заплановані видатки і спрямовувати їх за напрямами, які виключно ним визначаються пріоритетними. А потім перевірка витрачання коштів є ускладненою.

Поклали кінець непрозорості і антиконституційності.

ДЯКУЮ ВСІМ КОЛЕГАМ І ОСОБЛИВО РІДНІЙ ФРАКЦІЇ «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ» ЗА ЗЛАГОДЖЕНУ РОБОТУ!

А зараз про післясмак.

Важливий, безперечно, процес прийняття бюджету перетворився на гучні заяви про «військовий стан», «не потрібно критикувати», «сподіваємось, що влада не підведе» — ЦЕ ВСЕ з уст голосуючих ЗА і конструктивні зауваження про чергове зволікання щодо ПРОЗОРОСТІ, НЕХТУВАННЯ ЗАЯВАМИ ПАРТНЕРІВ і ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО!

ЖОДНОЇ ХОТЄЛКИ в нас не було!

Єдине прохання – ВСЕ відкинути (політичні, можливо, кишенькові інтереси) і бути спільними (єдиними) у формуванні бюджету і відповідальності за його виконання перед суспільством!
Не судилося!

Корупційні фонди на сотні мільярдів гривень (до речі, фінансування – гроші іноземних партнерів), дороги, соцеконом і багато корупційних годівничок…

Війна не змінює підходи, лише гасла (до яких, між іншим, доєдналися і молоді депутати, і не тільки від монобільшості).


Іванна Климпуш-Цинцадзе

Боляче бачити, як за плечима героїв, які воюють за свободу, антигерої вибудовують у тилу затхле стійло; як у найцинічніший спосіб використовують наше спільне велике горе, аби закрити рота незгодним і приховати усі владні фокуси. А фокуси мільярдні 😓.

Очікувано на голосування сьогодні (03.11.2022 р. – ред.) внесли бюджет, в якому просто не врахували рішення Парламенту про недопущення ще більш роздутого фінансування провладної пропаганди коштом платників податків. Марафон таки отримає 2 мільярди.

І це лише один рядок.

На жаль, видатки на оборону по суті не збільшилися, але при цьому знову повернулися до збільшення фінансування улюбленої іграшки – будівництва доріг…

Але колеги можуть не хвилюватися – люди не дізнаються, як формували бюджет, яка була дискусія, які питання ставили урядовцям. Цього ніде не покажуть. Ірина Геращенко запропонувала оприлюднити обговорення на каналі Рада, а… Верховна Рада таке рішення не підтримала 😡.

Парламентаризм в Україні намагаються добити. Не дивно, що, згідно з замірами громадської думки, Верховна Рада має один з найнижчих рівнів довіри суспільства. Її просто не існує в інформаційному просторі. Є лише ті радники та персонажі, кому ОП дозволяє з’являтися в марафоні.

Попри декларовані гасла, це дорога не в бік ЄС, а в бік тиранії, від якої ми такою кров’ю відбиваємося.

На 1 фото: голосування за бюджет, на другому – за висвітлення дискусії по ньому в Марафоні на телеканалі Рада…

Автор