Річниця НІ

Віктор Трегубов

Нагадали, що вчора було національне грецьке свято. День Охі. Українською – день Ні.

У цей день у 1940 році Італія охуїла. Муссоліні дуже хотів показати Гітлеру, що він великий завойовник, а італійцям – що збирач сакральних римських земель. Успішно окупувавши Албанію, італійці здійснили декілька провокацій та висунули Греції ультиматум з вимогою підкоритися.

Греки поступалися італійцям в живій силі, а в техніці поступалися в рази, якщо не в десятки разів. Та вирішили, що йдуть вони в сраку, і відповіли “Ні”.

Потім почалося масоване італійське вторгнення. Настільки велике, що окремим грецьким командирам надійшли накази відтягнутися до столиці, які ті проігнорували.

І правильно зробили. Бо італійців вдалося зупинити ще в Епірських горах. Славетні італійські альпійські дивізії обламалися об грецьких вчорашніх пастухів – Греція горна країна. Флот ув’яз проміж островами. Авіацію збивало ПВО.

Греки не просто розбили італійців. Вони пішли в контратаку і почали звільняти Албанію. Принижений, Муссоліні вмовив Гітлера до вторгнення з іншого фронту. Лише тоді Греція пала – щоб звільнитися за чотири роки.

День початку війни елліни згадують як день Ні. День Охі.

Коли-небудь наші нащадки згадуватимуть 24 лютого як день Нах.

Автор