Чому після віялових відключень електрики може зникати мобільний зв’язок

Костянтин Корсун

Бачу, що навіть розумні люди не розуміють механіки процесу.

Справа у тому, що комунікаційне обладнання стільникових веж теж працює від електрики. Майже усі такі вежі мають потужні акумулятори, генератори або щось типу UPS. Але накопиченої електрики може вистачити десь на годину-дві, десь менше, десь довше. Залежить від місцевості, кількості абонентів, і чи подбав про це оператор своєчасно.

Те ж саме з доступом до Інтернет.

Бачив пару лайфхаків, що хтось підключив до домашнього роутера powerbank і – о чудо! – Інтернет працював. Теоретично таке можливо. Але якщо вам сильно пощастило, і ваш роутер напряму підключено до оптоволокна провайдера.

На практиці ж, у абсолютній більшості випадків, домашній роутер підключено до будинкового свіча або маршрутизатора (чи кількох), який також працює на електриці і по-хорошому повинен мати свій потужний акумулятор. Будинковий свіч також може бути проключений через свіч сусіднього будинку. А той – ще через якесь проміжкове обладнання на шляху до оптоволоконної мережі провайдера, яка стійка до локальних відключень електрики.

Все це сильно залежить від міста, кількості абонентів, та чи подбав провайдер своєчасно про резервне живлення. І чи взагалі захотів витратити кошти на нього. А якщо захотів – наскільки воно потужне. І чи для всіх вузлів мережі придбано акумулятори. І чи їх не викрадають мародери. І яка у різних провайдерів топологія мереж. І наскільки енерговитратні технології застосовано. І ще купа нюансів.

Іншими словами, для більшості з нас цей лайфхак не працюватиме. Можна спробувати, звісно, але, скоріш за все, ніт.

Тому немає нічого дивного, що після чергового блекауту може (!) за якийсь час (!!) погіршуватися якість мобільного зв’язку, або не бути LTE/4G, повністю недоступна стільникова мережа, чи немає доступу до Інтернет.

Це напряму пов’язано з віяловими відключеннями. І немає в тім нічого страшного. Сидіти в окопі під масованими обстрілами важкої артилерії – оце страшно. Але наші котики і цього не бояться.

А почитати пару-трійко годин книжку – не страшно. У більшості випадків не критично також дати спокій своєму телефонові. А якщо дуже треба зателефонувати – можна піти за пару кварталів, де є електрика, і все працює. У мого приятеля пів будинку постійно відключають, а другу половину ще ніколи не вимикали. Уявляєте, що там пишуть у чаті ОСББ?

Тобто зберігаємо спокій, стриманий оптимізм, віру в ЗСУ та нашу Перемогу.
Всі, кому налили – п’ють за Збройні Сили!
Третю повну – за бавовну!
За синє небо, за жовті поля, за Світ, у якому нема москаля!
(тости – не мої).

Автор