Влада готується запровадити справжню цензуру в Інтернет

Віктор Уколов

Виявляється, в законопроекті про медіа Нацрада отримує право закривати on-line медіа.

Як колишній голова підкомітету ВР у справах Інтернет-ЗМІ одразу задаю питання – а що таке on-line ЗМІ? Вводимо новий юридичний термін? А якщо це ЗМІ пише тільки про Україну, але хоститься в Німеччині або США? Як тоді закривати будете, сердеги?

Далі ще дивніше. Згідно з законопроектом, on-line ЗМІ може бути особа (!), яка поширює масову інформацію у формі онлайн-медіа.

А моя сторінка у фейсбук “поширює” масову інформацію? За формою – ні, бо я не надсилаю її читачам, а просто висловлюю власні думки, а читачі самі обирають заходити на мою сторінку чи ні. Це як покласти в шухляду: не подобається – не відкривай.

Наступне питання – що таке “масова інформація”? Поясніть цей юридичний термін. Якщо в мене 30 тисяч читачів – це уже масова чи ще ні? А якщо в мене 10 читачів, але інформація всім сподобалася, і в соцмережі десятки тисяч репостів?

Я розумію, що влада хоче нам закрити рота навіть тут, в Інтернет, але це так не працює. Я вже не кажу, що в Євросоюз з такими путінськими нормами нічого й сунутись.

P.S. А для того, щоб Нацрада стала остаточно ручною, конкурси на її членів закон скасовує. Частину Нацради призначає Президент, а частину – більшість ВР. Опозиція? Забудьте про неї!

Автор