Системне винищення окупантами наукових установ України (фото)

Антон Сененко

До широкомасштабного вторгнення у мене була мрія відвідати один вражаючий науковий об’єкт в Україні.

Це радіотелескоп УТР-2 – нескінченні поля вишуканих антен, які роблять вагомий внесок у світову науку. Власне, на заставці – саме він (фото з Вікісховища).

Коли росіяни окупували Харківщину, від колег я чув, що і територія Радіоастрономічної обсерваторії була зайнята військами агресора, але ані часу, ані моральних сил стежити за цим не було.

Коли героїчні Збройні сили України змусили свиней від’ємно перегрупуватися, нарешті з’явилася інформація, що сталося з цією унікальною установкою.

Спойлер – антени цілі, а от обсерваторія…

Ба більше. Так, росіяни системно ракетами винищували цінні наукові установи України, особливо ті, що мали важливе значення для обороноздатності.

Але окупація, як виявилося, торкнулася і Геомагнітної обсерваторія в смт Димер. Я якось про це теж не думав, коли чув про це селище в зведеннях новин.

Тож скажу як є – це жах.

Пропоную Вам для вечірнього ознайомлення два екскурси в історію створення, функціонування та наслідків окупації двох унікальних наукових надбань України:

1. Геомагнітної обсерваторії “Київ” Інституту геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України.

2. Радіоастрономічної обсерваторії імені С.Я. Брауде Радіоастрономічного інституту НАН України.

Там є фото, інтерв’ю директора і навіть реквізити для надання посильної допомоги від небайдужих людей та організацій. Попереду зима, і зруйновані будівлі принаймні треба законсервувати.

Коли я передивлявся фотографії знищеного наукового обладнання, все крутилося в голові, хто ж такі росіяни. Звірі і кати – то зрозуміло. Але, ось – мавпи. Мавпи з гранатами.

Тож скажу традиційно – дякую Збройним Силам України за те, шо вони звільняють наші землі. А наукове обладнання ми потім з росії вивеземо репараціями. Разом з нафтою і газом.

Майте гарний день.

Автор