Санкції на часі. 22.10.2022

Ростислав Павленко

Нові і нові – аж до вистрілювання всіх ракет – рашистські удари по мирних українських містах спонукають союзників України робити подальші кроки з удушення агресора.

Польща і країни Балтії запропонували проект нових санкцій проти росії. Йдеться про заборону співпраці з рф у галузі атомної енергетики, імпорту російських діамантів, експорту до рф безпілотників усіх типів.

Крім того, чотири країни виступають за введення ембарго на російський зріджений газ (LPG), маркетингові послуги і дослідження ринку, заборону продажу нерухомості російським компаніям та фізичним особам, а також більше обмежувальних заходів проти білорусі. Йдеться про те, щоб ця країна не стала транзитним пунктом для росії у постачанні товарів, експорт яких заборонений до рф.

Перспективи оптимістичні – хоча питання щодо газу викликало гострі суперечки; запровадження обмежень займе більше часу, але настане невідворотно.

Ломка звичних порядків у Європі, запроваджуваних десятиліттями, відбувається протягом місяців. І результатом буде руйнування росії на дні історії.

1. США і ЄС також працюють над перекриттям для росії лазівок, якими вона намагається обійти санкції.

ЄС запропонував 10 країнам Азії вступити до альянсу проти рф. 10 країн Азіатсько-тихоокеанського регіону, які вважаються партнерами рф, готуються разом із ЄС засудити війну в Україні та вимагати припинити російську військову агресію.

Офіційну заяву щодо цього планується озвучити 14 грудня в Брюсселі, де країни ЄС і Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) проведуть перший спільний саміт.

До АСЕАН входить Бруней, В’єтнам, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М’янма, Сінгапур, Таїланд і Філіппіни.

2. США не видали візи представникам керівництва Росатома та Ростехнагляду для участі у міжнародній міністерській конференції МАГАТЕ “Атомна енергетика у XXI столітті”.

3. Туреччина почала відмовляти росіянам у відкритті банківських карток.

Банки Туреччини при оформленні карток почали висувати додаткові вимоги до громадян рф. Серед вимог, що пред’являються для відкриття банківського рахунку, згадується дозвіл на роботу в Туреччині, депозит у розмірі $5 тис. і безповоротна комісія у 2 тис. лір (близько $107).

4. Банки в ОАЕ посилюють перевірки клієнтів з росії.

Це пов’язано з тим, що російські компанії та підприємці активно переводять бізнес у Дубай. Банки, обслуговуючи гостей з росії, ризикують потрапити під санкції.

5. Євросоюз розгляне можливість використання заморожених активів росії для допомоги Україні.

Це питання може бути порушене на конференції в Німеччині 25 жовтня, повідомив голова Євроради Шарль Мішель.

І далі ж буде.

Автор