Санкції на часі. 05.10.2022

Ростислав Павленко

За даними видання Politico, восьмий пакет санкцій ЄС, який буде презентовано найближчим часом, таки міститиме обмеження ціни на нафту. Як стверджують у мінфіні США, це дасть 160 млрд дол економії на рік для десятків бідніших країн. Відтак, це дозволить приєднатися до антиросійських санкцій новим країнам і регіонам.

Це – новий інструмент економічного обмеження агресора, реальна ефективність якого буде визначена упродовж найближчих місяців. Паралельно США переконують країни-члени ОПЕК не скорочувати видобуток нафти в обсягах, які допомагали би росії утримувати ціни на рятівному для себе рівні. Відправлення рашистів на дно триває, і цивілізований світ стає дедалі винахідливішим у цьому.

1. З початку мобілізації з росії поїхали близько 700 000 громадян, пише російський Forbes з посиланням на співрозмовника в адміністрації президента рф.

2. Враховуючи, що виїхали ті, хто має таку можливість (транспорт, кошти і тп) – росія втратила суттєвий компонент економічного життя. Це вже починає відчуватися: падає трафік мобільного інтернету, на 20% знизилася реалізація авто.

3. На росії через санкції припиняють працювати друкарні – у них практично не залишилося обладнання та запчастин. 90% техніки завозилося з Європи, Канади та Японії.

4. Раніше повідомлялося, що між Грецією та Болгарією запрацював газопровід, який зменшить залежність від російського газу.

Трубопровід “Інтерконектор Греція-Болгарія “(IGB) транспортуватиме 1 мільярд кубометрів азербайджанського газу до Болгарії. Він має початкову потужність 3 млрд кубометрів на рік; існують плани згодом збільшити її до 5 млрд. Проект цікавий тим, що може постачати неросійський газ до сусідніх країн: Сербії, Північної Македонії, Румунії та далі до Молдови й України.

5. Цікава поведінка Ірану. Там заперечують постачання росії ударних безпілотників і заявили, що не визнають «приєднання» до рф українських територій.

Якщо це на практиці означатиме припинення поставок рашистам озброєнь, агресор позбудеться значного джерела поновлення запасів зброї, які виснажуються. А це наблизить українську Перемогу і відтак – мир.

І далі ж буде.

Автор