Санкції на часі. 01.10.2022

Ростислав Павленко

Війна увійшла в стадію, коли починають багато значити час і темп. Рашисти кидатимуть на поле бою десятки тисяч мобілізованих, затикаючи ними дірки і сподіваючись, що ті, хто виживе, навчаться воювати і вже зможуть іти в новий наступ на українські позиції. І за цей час російська промисловість і диктаторські режими компенсують втрати у боєприпасах і дозволять знову створити «вогняний вал», руйнуючи Україну і захоплюючи зруйновані громади масами піхоти. Ми маємо отримати і де можливо виготовити чи дорозробити і виготовити озброєння, яке дозволить прорідити московські орди швидше, ніж вони набудуть боєздатності.

Що, якщо путін у таких умовах підвищить ставки до ядерних? Тут дуже важливий правильний вплив на мотивацію. Один із сценаріїв – і, схоже, провідні країни Заходу йдуть саме ним, – передбачає тривалу війну, руйнування російської економіки, при тому погрози рашистам «катастрофічними» наслідками, аж поки російський режим не буде надто слабким, щоб продовжити війну, а тим більше використати ядерну зброю. Таке «створення попиту на мир» мало б призвести до жорсткої посадки росії на дно і вихід її з України так, як срср вийшов з Афганістану у 1989. Але це місяці, якщо не роки війни, з численними жертвами для України і руйнуванням її економіки. Тим більше, підтримка у путіна ілюзії, що ще одне зусилля, і він таки переможе, небезпечна можливістю непередбачених випадків – знов-таки, теж за рахунок України.

Керівник ГУР МО України Кирил Буданов озвучив набагато оптимістичніші прогнози щодо перемоги наступної весни/літа, включно зі звільненням ЗСУ Криму. Для реалізації цих прогнозів необхідне активне постачання зброї і зростаючий санкційний тиск. Незабаром відбудеться зустріч у форматі Рамштайн, де стануть зрозумілі перспективи щодо зброї. І санкції, які найближчим часом будуть накладені на рф, не мають обмежитись лише персональними, оголошеними після путінських указів про «приєднання» українських територій.

Протягом тижня-двох відповідь стане зрозумілою.

А поки тривають повільні, крок за кроком і шар за шаром, заходи із занурення російської економіки на дно. Три чверті російських регіонів (63) впали у рецесію навіть за даними мінекономрозвитку рф.

1. Після виходу західних виробництв впаде економіка Калінінградської та Калузької областей, частини регіонів Поволжя та Уралу.

2. Оголошена путіним мобілізація може підірвати економіку регіонів Північного Кавказу.

3. Падіння внутрішнього регіонального продукту торкнеться в середньостроковій перспективі регіонів з високою часткою видобутку нафти та газу.

Під ударом будуть економіки Ненецького автономного округу, який на 77% залежить від видобутку корисних копалин, Ямало-Ненецького автономного округу (залежить на 67%), Ханти-Мансійського автономного округу (62%), Магаданської області (56%), Сахаліну (56%) та Якутії (49%).

4. Вартість акцій “газпрому” у ході основної сесії торгів на московській біржі знизилася на 16,36%.

5. Видавці на рф повідомили про аномальне подорожчання книг.

Собівартість виробництва зросла на 20-30%.

І далі таки буде.

Автор