Невтомне служіння – обов’язок королів

Тетяна Кохановська

Її Величність Єлізавета ІІ виконала свій обов’язок як ніхто, ціле доросле життя. Від юності за кермом бензовоза, коли йшла Битва за Британію. Аж до останнього дня, коли відбувалася зміна уряду, і Королева мусила відпустити одного прем’єра й привітати наступного.

Дивовижна стійкість.

Знаєте, свого часу я перечитала силу-силенну британських книжок, де йшлося про Обов’язок королів. Від Шекспіра до Кіплінга, від Теренса Уайта до Мері Стюарт – всі вони писали, що обов’язок королів – це служіння, невтомне служіння. І по молодості думала, що це ідеалізація, неможлива в реальному житті. Але ж ось – можливо.

Ми були сучасниками саме такої Королеви. Яка наче зійшла зі сторінок надихущої книжки. Наче десятки, сотні сторінок написаного, вигаданого ідеалу – зрештою трансформували реальність.

Це неймовірно, і це багато пояснює про те, як влаштована Велика Британія.

Хай спочиває з миром, відпочинок ця невтомна і стійка Королева заслужила як ніхто.

Глибокі співчуття народу Великої Британії.

І знаєте що, любі британці? Думаю, багато людей в цілому світі зараз відчуває цю втрату як особисту. Принаймні я впевнена щодо українців. Ну і щодо власників чудової породи коргі.

* * *

Хм, може й негарно вдаватися в такі роздуми просто над незасипаною могилою… Але не можу позбутися порівняння.

От днями помер (фізично) Горбачов. Який мав надзвичайну повноту влади, буквально “властітєль полуміра”. І що з того в нього вийшло? Ну виконав певну історичну місію, можливо, всупереч бажанню, виконав як виконує інструмент. І далі жив невідь для чого, політичним пенсіонером.

А от сьогодні пішла у вічність Їі Величність Королева Великої Британії, Єлізавета ІІ. Яка пробула на своїй варті змалечку і буквально до останнього подиху. І вона силою своєї особистості, твердістю, глибоким почуттям обов’язку підтримувала, в принципі, необов’язкову інституцію, яка могла б перетворитися на чисту декорацію. Але стала змістотворчою, стрижнем, який тримає ціле суспільство Великої Британії, втіленням самого духу британськості, якщо можна так висловитися. Оце – велич, оце – пішла епоха. Відчуйте різницю.

Автор