Що відбувається з відшкодуванням ПДВ

Ніна Южаніна

Кожного разу, коли читаю про загиблих чоловіків, жінок, хлопців та дівчат, думаю про їх жертовність на благо нашої країни.

І відразу проводжу паралелі: а що відбувається тут, у державних інституціях, чи всі ті, хто не може воювати, спрямовують власні дії і зусилля задля досягнення перемоги?

Я ось про що.

Нещодавно аналізувала зі своїми колегами, що відбувається з відшкодуванням ПДВ.

Як на мене, дивно (можливо, ви скажете «ні»), що велика кількість людей, які на цьому досі заробляють (подекуди ще більше, ніж раніше), – вони частково допомагають армії.

Але ж, напевно, не вистачає сили волі відмовитися від того, щоб не платити корупційні винагороди всім, хто пов’язаний з відшкодуванням, не зазіхати на ті незначні бюджетні надходження і поводитися більш чесно в плані своїх бізнесових інтересів.

Не знаю. Мені це не дає спокою.

Невже під час війни не можна зупинитися і зменшити свої бажання?

Проаналізувавши, ми побачили, що існуюча раніше процедура автоматичного відшкодування не працює, а весь процес відшкодування став повністю ручним і непрозорим.

Навіть переглянути черговість поданих платниками заяв на відшкодування неможливо, бо ДПС закрила всі ВІДКРИТІ ДАНІ / ПУБЛІЧНІ РЕЄСТРИ, і у бізнесу немає жодної можливості визначити свою чергу в поданих заявах, навіть авторизувавшись в електронному кабінеті ДПС. Мінфін пропонує перегляд лише по одному платнику.

Я ж говорила: ламати вони вміють.

Автор