Вісті з фронтів. 01.09.2022

Костянтин Машовець

Командування військ противника продовжує свої спроби «збалансувати» свою реакцію на активні дії ЗСУ в Південній операційній зоні. У район Мелітополя прибула ще одна БТГр зі складу 36-ї ЗВА (ймовірно, зі складу 37-ї мсбр). Крім того, згідно попередньої інформації 2-ї БТГр зі складу 72-ї мсбр 3-го АК отримали наказ почати висування на Запорізький напрямок (скоріш за все, у район Пологи).

Доброго дня, шановне панство!

Противник протягом останньої доби здійснив цілий ряд заходів, спрямованих на суттєве підсилення його зусиль на Авдіївському напрямку, в районі Піски, а також продовжив свої перманентні зусилля, щодо намагання вийти у район південніше Бахмуту:

– На напрямку Піски – Первомайске, Піски – Опитне у бій була введена ще 1 БТГр противника (ймовірно зі складу військ Центрального ВО)
– В районі північніше Авдіївки противник проводить локальне тактичне перегрупування сил та засобів, зокрема, принаймні один «стрілецький батальйон мобілізаційного резерву» виведений у першу лінію.
– Протягом доби противник здійснив не менш двох спроб атакувати передові позиції ЗСУ по напрямку на Веселу Долину та Зайцеве.

Я не хочу знову наврочити, але, скоріше за все, противник таки готує активізацію на Запорізькому напрямку або готується власне до оборони на Мелітопольському напрямку. Принаймні, достатньо інтенсивно протягом останніх 3-х діб підсилює війська 58-ї ЗВА, яка оперує на цьому напрямку. Хоча, за зовнішньою логікою, варто було очікувати аналогічних дій на Миколаївському напрямку, однак замість цього у смузі «відповідальності» 58-ї ЗВА за вказаний час було зосереджено (або продовжується зосередження) та розгорнуто не менш як 6 БТГр противника, з яких, принаймні, одна – танкова.

Звісно, що про зміст наступальних дій ЗСУ на правому березі Дніпра, я зараз писати не буду. Але варто зауважити, що цілий ряд джерел самого противника визнає, що в результаті «невідомо на скільки глибокого» просування українського війська воно отримало можливість «достатньо ефективного вогневого контролю» над дорогою Берислав – Давидів Брід. Думаю, детально коментувати ці повідомлення не варто. Однак, очевидно, що поява протягом тижня у районі південно-західніше Снігурівки на ділянці Снігурівка – Молодіжне зразу 4-х БТГр противника не була випадкової. Це, очевидно, має якесь відношення до активних дій ЗСУ на Херсонському напрямку.

І якщо про 2-і БТГр 20-ї мсд 8-ї ЗВА ПівдВО не скажеш, що вони «у добрій фізичній формі», то про 2-і інших БТГр зі складу 38-ї мсбр 35-ї ЗВА цього стверджувати не варто. Це достатньо свіжі та відновленні підрозділи.

Таким чином, загалом, стають очевидними дві речі, які вже достатньо тривалий час турбували усе наше так зване «експертне середовище». Яким чином будуть застосовані війська Східного ВО противника? (нагадаю, що протягом попереднього місяця-півтора, противник перемістив у Південну операційну зону сили та засоби зразу 4-х армій цього округу – 5-у, 35-у, 36-у та 29-у). А також інше – чи відбудеться у цій зоні взагалі справді «широко розрекламований» так званий «український наступ»?

У цьому сенсі з’ясувалось наступне:

– Командування військ противника жодним чином не бажає при плануванні своїх дій керуватися якоюсь тверезою, зваженою оцінкою реальної ситуації, яка складається навколо нього. Якщо якісь об’єктивні обставини заважають російському командуванню виконувати його плани, тим гірше для цих самих об’єктивних обставин. Або, краще сказати, для самих російських військ, яким ці плани належить виконувати.

Судить самі, якщо російське командування збиралось використати 5-у армію на Запорізькому напрямку, а 35-у на Херсонському плацдармі (як це у реальності відбувається нині), то райони їхнього зосередження та оперативного розгортання варто було би поміняти місцями. Но «ніт», вони не шукають легких шляхів… Замість цього БТГр-и 35-ї армії вимушені «вкругаля» добиратися до ділянок свого бойового призначення на правому березі Інгульця (попутно долаючи в умовах інтенсивного вогневого впливу ЗСУ не тільки власне Дніпро, а й ще сам Інгулець), хоча, будь-вони на місці 5-ї ЗВА, цього їм робить не довелось би, а маневр силами та засобами на «загрозливі ділянки» можливо було би здійснювати удвічі скоріше. Чому не поміняти 5-у та 35-у армії місцями, принаймні, у планах, залишається лише здогадуватись. Хоча в мене є здогадка – згідно останніх «нововведень» у російську систему командування військами, 5-а ЗВА запланована до входження у склад угрупування на Запорізькому напрямку, й неиПёт. А той факт, що вона в реальності зосереджена на протилежному березі Дніпра аж біля Нової Каховки, то дрібниці, нічого серйозного, при необхідності перетаскаємо її ще раз на нове місце. Підозрюю, що так само відбудеться й з 3-м АК, який росіяни ВЖЕ встигли «розбаранити» на декілька тактичних груп, причому у різних районах та на різних напрямках.

– Тепер щодо реакції росіян на український «наступ». Я не Іван Яковина, щиро вірити в те, що Херсон вже найближчим часом ОБОВ’ЯЗКОВО буде звільнений, а у російських військ на Херсонському плацдармі «практично не має шансів», в мене якось не виходить. Противник достатньо адекватно обороняється та провадить цілу низку заходів протидії на плацдармі. Та й, чесно кажучи, те, що поки відомо, не зовсім схоже взагалі на повноцінну активну фазу наступу ЗСУ. І судячи зі всього, російське командування саме так й сприймає активні дії ЗСУ на плацдармі, реагуючи виключно на тактичному, максимум, на оперативно-тактичному рівні, продовжуючи реалізацію свого «геніальнішого плану стратегічного перегрупування військ» та переформатування свого командування на ТВД. Чому? Питання достатньо риторичне…


Шановні читачі!

Якщо вам подобаються мої тексти, то маєте можливість висловити власну прихильність до них у скрутний для автора момент не тільки “лайком”, але й фінансово… За що, буду щиро вдячний.

Ще раз підкреслюю, ЦЕ ВИКЛЮЧНО НА ДОБРОВІЛЬНІЙ ОСНОВІ, я до того нікого не примушую.

Реквізити:

4731 2196 1439 9123 карта ПриватБанку

PayPal: oksanam83@gmail.com

 

Фото: Генштаб ЗСУ

Автор