Парламент України має бути очищений від представників проросійських сил

Euroin

Історія питання:

  • 20 березня Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення припинити будь-яку діяльність політичних сил, пов’язаних із Росією на час воєнного стану.
  • 28 березня партія «Опозиційна платформа — за життя» заявила про припинення своєї діяльності.
  • 14 квітня на засіданні Верховної Ради оголосили рішення Ради національної безпеки та оборони про припинення діяльності фракції «Опозиційна платформа — За життя» в парламенті.
  • 21 квітня у Верховній Раді оголосили про створення депутатської групи «Платформа за життя та мир», до якої увійшли представники забороненої партії «Опозиційна платформа — За життя». Очолив групу Юрій Бойко.
  • 3 травня депутати Верховної ради підтримали законопроект №7172-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій». «За» проголосували 330 нардепів.
  • 14 травня президент Володимир Зеленський підписав закон про заборону проросійських політичних партій.
  • 22 травня у Верховній раді створено нову депутатську групу «Відновлення України», членами якої стали 17 народних обранців, частина з яких входила до фракції ОПЗЖ, діяльність якої була припинена.

Однак, попри заборону діяльності і арешт майна, як зазначає співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко, колишні члени ОПЗЖ не втратили політичного впливу в парламенті, а навпаки – укріплюють свої позиції.

Зокрема, утворивши дві нові депутатські групи колишні депутати від ОПЗЖ отримали тепер подвійне представництво на погоджувальних радах, подвійне право виступу з трибуни. Крім того, представники колишньої ОПЗЖ входять до керівних органів комітетів Верховної ради України: за ними залишився комітет свободи слова; їх представники є заступниками голів і секретарями інших комітетів; також вони входять в міжпарламентські делегації і можуть представляти Україну в ПАСЄ, ПА НАТО, ПА ОБСЄ і інших організаціях.

При цьому колишні представники ОПЗЖ голосують в унісон з більшістю у ВР.

Однак заборони діяльність проросійських партій під час війни не достатньо. За кожною партією є конкретні люди, є конкретні дії, і якщо ці дії не тягнуть на кримінальну чи адміністративну відповідальність, то має бути хоча б політична чи моральна відповідальність. Є низка народних депутатів, які з лютого 2022 року жодного разу не з’явилися в парламенті, є журналістське розслідування про батальйон «Монако». Однак при цьому депутати від ОПЗЖ продовжують реєструвати законопроекти, навіть не перебуваючи в Україні.

Зі слів Ірини Геращенко, «Європейська Солідарність» неодноразово порушувала перед керівництвом ВР питання політичної відповідальності забороненої партії, однак ці питання поки не виносилися на широкий загал і не обговорювалися. Ця проблема потребує серйозної і відвертої парламентської дискусії, як мінімум питання виключення представників ОПЗЖ з керівництва комітетів із міжпарламентських делегацій, а також позбавлення депутатського мандату деяких депутатів.

 

Законні шляхи позбавити мандатів парламенту проросійських депутатів від ОПЗЖ є – Володимир Ар‘єв

«Європейська Солідарність» разом з колегами з інших фракцій ініціює позбавлення мандатів депутатів ОПЗЖ. Тепер рішення за монобільшістю. Про це сказав народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Володимир Ар‘єв в ефірі «Прямого».

«Законопроект простий. Є закон, за яким, якщо депутат обраний за списком партії і виходить із фракції цієї партії, то він позбавляється мандату», – пояснив депутат.

«Тобто зараз, в принципі, Центральна виборча комісія, а м’яч на її полі, може ухвалити рішення про позбавлення мандату усіх, хто вийшов із ОПЗЖ. А потім, наприклад, не реєструвати нових», – вважає Ар‘єв.

Він зауважив, що анулювати список ОПЗЖ можливо через суд, тому що партії вже не існує, вона саморозпустилася. «Тобто і на список партія впливати не може, можна подавати в суд і через суд анульовувати список ОПЗЖ», – переконаний депутат.

«Але зараз у Верховній Раді є така нова коаліція. Тобто монобільшість, яка де-юре є монобільшістю, але де-факто я не пам’ятаю за останні місяці, чи було хоч один раз 226 голосів суто зі «Слугами народу». Тому вони якраз доповнюють голоси уламками ОПЗЖ, а ті голосують як зайчики», – зауважив представник «Європейської Солідарності».

«Отже вони – корисні. І тому я не впевнений, що будуть такі кроки, які дозволили б ліквідувати у Верховної Раді відверто проросійських депутатів, які раптом зараз перефарбувалися», – додав він.

«Хоча законні шляхи є. Ми запропонували – ми голоси дамо. Тепер нехай більшість вирішує», – резюмував Ар‘єв.

Джерело