Санкції на часі. 23.08.2022

Ростислав Павленко

Wall Street Journal повідомляє, що США мають намір посилити режим застосування санкцій проти росії. Видання зазначає, що Вашингтон планує посилити введення обмежень “з метою ліквідувати можливості, що залишаються, що дозволяють Путіну отримувати доходи, необхідні для продовження війни в Україні, навіть якщо ЄС продовжує купувати російські нафту і газ”. Зокрема, США планують змусити Китай та Індію скоротити торгівлю з росією та обмежити її доходи від експорту та імпорту.

Кожна витівка росії, кожен акт шантажу, кожен воєнний злочин вестиме її до справедливого фіналу – на дно.

1. На війну кремль уже витратив $34 млрд – десяту частину федерального бюджету рф.

Попередньо, компенсації за втрати особового складу коштуватимуть 300 млрд рублів сім’ям убитих та 290 млрд рублів пораненим.

За 180 днів війни знищено на $1 млрд флоту та до $1 млрд авіатехніки. Наземної техніки рф вже втратила щонайменш на $13 млрд, а один день війни з Україною коштує близько $900 млн.

2. На росії щось починають підозрювати: аудиторія державного ТБ впала на 25%.

Російська державна пропаганда, яка обходиться бюджету 100 млрд рублів щорічно, дає збої. Федеральні телеканали, які цілодобово транслюють “перемоги” армії та заклики до ядерних ударів, стрімко втрачають аудиторію. Глядачі йдуть в інтернет та месенджери у пошуках альтернативної інформації.

Якщо на початок повномасштабної війни «Перший» дивилися 33,7% населення, то в липні вже 25,5%. Охоплення «Росії-1» скоротилося з 30,9% до 23%, а НТВ – з 21,1% до 16,6%. В результаті «велика трійка» держканалів вперше поступилася Telegram, охоплення якого з лютого по липень підскочило з 19,1% до 26,8%.

3. Навіть Сербія з 1 листопада відмовляється від російської нафти.

Президент країни Александар Вучич стверджує, що через санкції немає технічної можливості відбирати російську нафту з танкерів і доведеться шукати інші джерела.

4. За підсумками другого кварталу 2022 року кількість аптек на росії скоротилася на 275 точок.

Це сталося вперше за майже два роки. Раніше фармацевтичний роздріб підтримувала пандемія, а зараз на бізнес тисне зниження платоспроможного попиту та маркетингової підтримки виробників ліків. Закриття аптек може досягти піку до кінця року.

5. З росії йдуть західні бренди побутової техніки.

Німецький виробник Bosch шукає покупця на свої заводи у росії – сім власних виробництв Bosch: пральних машин та холодильників, електроінструментів, автокомпонентів, опалювального обладнання та радіаторів.

Шведський виробник вентиляційних та водостічних систем Lindab завершив вихід із російського ринку. Станом на 1 серпня Lindab не проводила операції на росії, включаючи продажі та покупки.

Далі буде.

Автор