Санкції на часі. 14.08.2022

Ростислав Павленко

Дія санкцій потребує часу. Тим більше, якщо метою є недопущення, щоб росія могла вести агресивну війну – навіть після звільнення всієї української території.

Тому санкції мають бути продовжені і після звільнення України – так, як тривали санкції проти Іраку після звільнення Кувейту. Метою повоєнних санкцій має бути утримання росії від поновлення агресії, а також відшкодування шкоди, завданої Україні і усім постраждалим від агресії.

Це може вимагати застосування нових інструментів, які, знов-таки, були випробувані після звільнення Кувейту.
Але найпершою ціллю залишається вигнання рашистів з України. Для чого їхня економіка має опинитись на дні і бути неспроможною продовжувати агресію.

1. Центробанк рф спрогнозував відтік капіталу з росії у 2022 році у обсягах $243 млрд.

Це утричі більше, ніж у 2021 році. А буде ще більше – російські чиновники традиційно скромні у прогнозах впливу санкцій. І лише постфактум пояснюють, чому реалії гірші за передбачення.

2. Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтвердив незмінність позиції щодо зупинки процесу сертифікації «Північного потоку-2».

На прес-конференції днями він заявив також про наміри реанімувати проект MidCat, який сприяв би транспортуванню газу з шести LNG-терміналів в Іспанії до країн Центральної Європи.

Реанімація проектів альтернативних трубопроводів є одним із системних заходів ЄС задля припинення залежності від російського газу.

3. Китай відмовився від російської руди: поставки впали на 40%.

Експорт залізної руди з рф до Китаю за перші 6 місяців 2022 року впав на 40% у грошовому вимірі та на 20% у фізичному обсязі.

На падіння експорту вплинуло зниження цін на руду у першій половині року. Середні котирування у січні-червні знизилися у річному вимірі на 26% до $135 за тонну. Падіння світових цін на сталь та європейське ембарго призвели до того, що у червні-липні ряд російських компаній працювали з негативною рентабельністю.

4. Міноборони Естонії заявило про плани закрити Фінську затоку для російських кораблів.

Військові відомства Естонії та Фінляндії вирішили створити спільну систему ПРО – це дозволить «закрити» Фінську затоку для російських кораблів.

Восени 2021 року Естонія придбала для берегової оборони ізраїльські протикорабельні ракети Blue Spear із дальністю 290 км. Фінські військові мають шведські протикорабельні ракети з дальністю понад 100 км.

5. Литва вимагає заборонити в’їзд росіянам за шенгенськими візами в усьому ЄС.

2 серпня рішення закрити кордони для громадян рф із шенгенськими візами, виданими республікою, ухвалила Естонія.

Литва 13 серпня підтримала це рішення, але вважає також, що захід буде ефективнішим, якщо його запровадити у всьому Євросоюзі.

Уряд Данії теж не виключає обмежень для в’їзду російських туристів до Євросоюзу. Міністр у справах інтеграції Коре Дюбвад вважає, що це має бути спільне рішення ЄС.

Далі буде.

 

Ілюстрація: Rebecca Chew / The New York Times; photograph by gedzun

Автор