Санкції на часі. 06.08.2022

Ростислав Павленко

Розмова путіна з президентом Туреччини Ердоганом завершилась, за повідомленням російської сторони, згодою турецької на часткову оплату газу в рублях і продовженням дискусії щодо «спільних проектів», зокрема газопроводу і атомної станції.

Турецьке керівництво традиційно притримується політики балансів і торгів за всіма векторами. І в будь-якому разі Туреччина не компенсує рф втрат європейського ринку газу. А інфраструктурні проекти, найімовірніше, залишаться на папері: у рашистів зменшуються як фінансові, так і організаційні можливості для їх реалізації. Натомість після таких жестів у бік росії варто очікувати дипломатичних проривів Туреччини на західному напрямку.

Що ж до України, то позиція Туреччини залишилась незмінною щодо визнання її територіальної цілісності включно з Кримом, закриття для рашистів Босфору і Дарданелл і продовження започаткованого ще за Порошенка постачання в Україну «байрактарів».

Мірою наближення рашистів до дна, декларації після зустрічей із тими, хто ще захоче говорити з путлером, ставатимуть дедалі порожнішими. І зустрічей меншатиме мірою того, як світ навчатиметься жити без росії.

1. Експорт російського газу до ЄС значно скоротився, склавши останній тиждень червня 35% від рівня минулого року.

2. Одночасно також скоротився експорт до росії країн-основних торгових партнерів.

У травні зафіксовано зниження на 85% ввезення товарів у рф зі США та на 45% — із країн єврозони. При цьому впав і експорт із країн, які не вводили санкції, наприклад з Китаю — на 23%.

3. Ембарго ЄС на закупівлі російського вугілля набуде чинності 10 серпня, всі країни Євросоюзу повинні його дотримуватися, незважаючи на енергетичну кризу, — заявили в Єврокомісії.

4. Одна з найбільших у світі інвестиційних компаній та найбільша за розміром активів, компанія BlackRock закриє свій біржовий фонд російських цінних паперів Russia ETF.

5. Чисельність постійного населення росії на 1 червня становила 145,1 млн осіб – мінімум з моменту захоплення Криму.

З початку 2022 року вона скоротилася на 430,3 тисяч осіб. І це абсолютний рекорд: показник у 1,5 рази більший, ніж за той же період у 2021 році, у 2,5 рази – порівняно з 2020 роком, майже в 9 разів – порівняно з 2016.

Щомісяця 2022 року росія втрачала приблизно по 86 тисяч мешканців. Нині росія прямує історичного мінімуму, встановленого у 2008 році — тоді чисельність постійного населення було зафіксовано на рівні 142,7 млн. осіб – і продовжить падіння.

У січні-травні поточного року кількість померлих перевищила кількість народжених у 1,7 разів. У 65 російських суб’єктах це перевищення становило 1,5-3,2 разів.

Далі буде.

Автор