Санкції на часі. 04.08.2022

Ростислав Павленко

Останні дні західні медіа активно обговорюють те, як росія обходить санкції і залишається помітним гравцем, зокрема, на європейському ринку. Тут і збільшення закупівлі російського дизелю, і використання африканських портів для обходу санкцій, і вивезення вкраденого в Україні зерна…

Такі публікації привертають увагу до проблем у застосуванні санкцій і змушують уряди і організації розвинених країн закривати відповідні дірки. А також виправдовувати певні дії, наприклад, тим, що от для російського дизелю – це остання гастроль перед тим, як у лютому 2023 року його продаж у ЄС буде заборонений.

За Порошенка працювала міжнародна група, задачею якої власне було відстеження реалізації санкцій, знаходження «дірок» і напрацювання пропозицій щодо їх латання. Сподіваємось, така робота ведеться і нині. Бо важливо не лише презентувати нові ініціативи і вимагати їх ухвалення, але і відстежувати зміни у реальному часі. І завдавати рашистам ударів, які прискорять їх рух до дна.

1. «Дірки» у санкційній політиці і намагання європейців поповнити запаси перед зимою, втім, не дуже допомагають росіянам.

Навіть мінфін рф повідомив, що нафтогазові доходи росії у липні виявилися на 74,7 млрд руб. менше, ніж росія очікувала. І це ще ембарго не запрацювало на повну силу.

2. Євросоюз рекомендував імпортерам прописувати у своїх контрактах пункт про відсутність російської нафти у своїх постачаннях.

“Імпортерам рекомендується прописати в договорі купівлі-продажу пункт, згідно з яким експортер підтверджує, що нафту, яка продається, не містить російської нафти”;
Операторам, які займаються імпортом сирої нафти та/або нафтопродуктів, рекомендується вжити всіх необхідних заходів належної обачності, щоб гарантувати, що сиру нафту, яка під санкціями щодо росії, не буде імпортована, навіть якщо вона змішана з більшою частиною нафти, що походить з третьої країни, і довести, що це так, за винятком випадків, коли точна частка продукту, що походить не з росії, не може бути чітко продемонстрована національним органам держави-члена», – пояснили у Брюсселі.

3. Зважаючи на непередбачувану поведінку рашистів, у Німеччині можуть переглянути плани щодо відмови від ядерної енергії до кінця цього року.

Викорінення останньої імперії поблизу Європи – цілком вагома причина переглянути пріоритети екологічної політики. А вже коли рашисти не зможуть більше загрожувати світу, підтримка «зеленого переходу» буде вельми логічним пріоритетом.

4. Компанія Huawei оголосила про зупинку продажу в офіційному інтернет-магазині VMALL у росії.

Магазин китайської компанії перестав працювати з 1 серпня, замовити щось через додаток також не можна.

5. На росії готуються до товарного дефіциту часів срср.

Там відкривають спеціальні магазини «безмитної торгівлі» – поки для дипломатів та членів їхніх сімей. Розплачуватися в них можна буде рублями, доларами та євро.

Ті, хто встиг пожити при совєтах, певно, пригадує «березіки» і «каштани», які були організовані за подібним принципом. Там можна було знайти «дефіцит», але от доступ туди мав далеко не кожний. І на росії теж доступ забезпечуватиметься документами про службове становище, а дані про покупців надходитимуть до МЗС. Косплей срср стає на росії все більш всеохопним.

Цьому сприяє і закритість російського суспільства. 69% росіян ніколи не відпочивали за кордоном; 30% ніколи не виїжджали на відпочинок навіть за межі рідного регіону. Лише 2% опитаних повідомили, що були за кордоном менш як рік тому. 6% – до трьох років тому.

Далі буде.

Автор