Санкції на часі. 03.08.2022

Ростислав Павленко

Оптимістичні повідомлення українського уряду про скорочення у липні дефіциту бюджету великою мірою пов’язані з тим, що саме у липні різко зросли обсяги міжнародної допомоги Україні у вигляді грантів (які не треба повертати і які, відповідно, за методологією заносяться до доходів держбюджету). Якщо в травні світ виділив Україні у вигляді грантів 15,9 млрд. грн., у червні – 38,1 млрд., то у липні грантова підтримка досягла рекордних 80,4 млрд. грн.

На початку серпня ЄС направив Україні мільярд євро макрофінансової допомоги.

Обсяги підтримки України зростатимуть, якщо Україна йтиме шляхом виконання умов вступу до ЄС (і НАТО). Це ж створюватиме додаткові аргументи для союзників посилювати санкційний тиск на росію – поки вона не опиниться на дні.

1. Поки весь світ спостерігав за маршрутом літака Ненсі Пелосі, США розширили санкції проти росії.

Запроваджено візові санкції щодо 893 російських офіційних осіб, включаючи членів ради федерації та військових, а також проти 31 офіційних осіб третіх країн за підтримку приєднання Криму. Також до списків санкцій США було додано низку різних російських організацій.

До санкційних списків США увійшли коханка путіна Аліна Кабаєва (хоча раніше США утримались від цього), підприємець Віктор Рашніков та інші.

2. Перша з вугільних електростанцій у ФРН, які раніше були відключені, але залишалися в резерві, знову запрацювала на тлі недостатнього постачання газу, – повідомило агентство DPA.

3. Навесні росія може залишитися без насіння, левова частка якого завозиться із Заходу.

За посадковим матеріалом цукрових буряків російські аграрії імпортозалежні на 97%. За соняшником – на 77%, кукурудзою – на 50%, ріпаком – на 40%.

4. Виручка російського металогіганта “Русала” за РСБУ за I півріччя впала на 55%.

5. Росіянам заборонили складати іспит з англійської TOEFL (тест з англійської як іноземної).

Компанія ETS, яка проводить тестування з англійської мови у рамках системи TOEFL, заборонила громадянам росії реєстрацію на іспит. Це суттєво обмежить можливості для росіян працювати чи навчатися у розвинених країнах, насамперед англомовних.

Далі буде

Автор