Санкції на часі. 01.08.2022

Ростислав Павленко

Коли срср вдерся до Афганістану у 1979, реакцією США стало накладення санкцій. Спершу – зернового ембарго (до 1982 практично скасованого), далі головним чином – обмеження продажу обладнання для паливно-енергетичного комплексу, високотехнологічних продуктів та відмова у наданні дешевих позик. Паралельно США працювали над тим, щоб подібні санкції запроваджували і партнери, насамперед Західна Європа, Японія та інші. У 1985-86 роках різко впали ціни на нафту. У 1991 році радянського союзу не стало.

Нині час набагато динамічніший – і рішення, на які 40 років тому уходили роки, ухвалюються протягом місяців, якщо не тижнів. Гірко лише, що цей час нині оплачується кров’ю українців. Але сценарій випробуваний, і результат відомий.

Якщо путін вирішив відродити померлу імперію – це закінчиться розпадом росії. У це нині мало хто вірить, але так само мало хто вірив у розпад срср буквально за кілька тижнів до власне розпаду.

Чим далі триває агресія, тим певніше цей результат. Єдиний спосіб для росії уникнути дна – негайно забратися геть з України (а творчість пропагандонів спрямувати на пояснення своєму населенню, чому так треба).

Доки цього не зроблено – рашисти наближають, із прискоренням, свій кінець. До болю повільно, але невідворотно.

1. Верховний комісар ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель зазначив, що ВВП росії цього року скоротиться на 10%.

За його словами, це призведе до “найбільшої рецесії з часів розпаду Радянського Союзу. Дуже скоро президенту росії путіну “доведеться обирати між зброєю та маслом для народу”, – сказав Боррель.

2. За даними росстату від 20 липня, ціни на популярні непродовольчі товари в росії з початку року зросли на 25-40%.

Туалетне мило – на 39,9%, пральні порошки – на 27,3%, зубна паста – на 32,8%, шампуні – на 31,1%, гігієнічні прокладки – на 40,5%.

Серед причин експерти назвали ускладнення та подорожчання логістики, підвищення курсів, ускладнення міжнародних розрахунків та включення постачальниками до цін валютних ризиків.

3. Конгрес США веде розробку критеріїв щодо визнання рф державою-спонсором тероризму.

«Коли йдеться про спонсорування тероризму, існують критерії. Нам потрібно встановити ці критерії, щоби назвати країну спонсором тероризму. Наш Конгрес встановить ці критерії», – заявила представник Держдепу Андреа Калан.

У той же час у Палаті представників Конгресу США подали законопроект про визнання рф державою-спонсором тероризму.

“Сполучені Штати мають перелік інструментів для того, щоб притягнути росію до відповідальності, обмежити її машину війни, ізолювати її економічно та дипломатично, включаючи визнання її державним спонсором тероризму та застосуванням відповідних санкцій”, – йдеться у документі.

4. Тим часом CNN повідомили, що російські літаки контрабандою вивозять незаконно добуте в Судані золото.

За допомогою нього кремль, зокрема, фінансує війну в Україні. Визнання рф спонсором тероризму покликане поставити заслін, зокрема, і таким оборудкам.

5. Туреччина і Азербайджан працюють над альтернативою російському газу в ЄС.

Як повідомив представник президента Туреччини Ібрагім Калин, Трансанатолійський газопровід (TANAP) може стати альтернативою російському газу для Європи.

Трансанатолійський газопровід бере початок у Азербайджані, далі територією Грузії і Туреччини постачає газ до країн Південної Європи. Цей маршрут обговорювався тривалий час – але вважався «малорентбельним», зокрема і внаслідок впливу російських лобістів. Тепер же президент Туреччини Реджеп Ердоган і лідер Азербайджану Ільхам Алієв побачили вигоду в цьому проекті.

Ближчим часом можна очікувати активації також інших проектів постачання енергоносіїв в обхід росії – світ готується обходитись без неї.

І так далі буде.

Автор