Санкції на часі. 29.07.2022

Ростислав Павленко

Спад ВВП на росії прискорився у червні до 4,9%. Таке прискорення триватиме, поки російська економіка не опиниться на дні, не зможе підтримати агресію, і рашисти понесуть відповідальність за свої злочини.

І викривлення реальності їм не допоможе.

1. Промислове виробництво на росії продовжує спад.

Росстат дає нереально низькі показники падіння (але вже визнає його факт) – і про цю нереальність говорить більшість західних експертів. І показники, які характеризують «самопочуття» різних галузей, свідчать про стрімке падіння – і очікування ще більшого падіння в майбутньому.

Індекс ділового середовища також фіксує погіршення ділового клімату – він знизився до 40,1 пункту (п.), втративши 3,9 п. за місяць та 20,4 п. за рік.

Третина компаній планує підвищити ціни продажу.

Інвестиційна активність підприємств також істотно знизилася: реалізують інвестпроекти 49% підприємств проти 60% у червні.

Бізнес рідше наймає співробітників і частіше оптимізує витрати за рахунок скорочення робочого часу та соціальних програм.

2. Російський бізнес почав масово скорочувати витрати на персонал.

Російські компанії масово починають скорочувати витрати на персонал, урізаючи соцпакети та відмовляючись від бонусів співробітникам.

Кожна п’ята компанія (20%) припинила платити премії, майже стільки ж (18,3%) відмовилися від практики безкоштовних корпоративних обідів, напоїв в офісі. Кожен третій бізнес (31,8%) не проводитиме корпоративних заходів, 22,4% респондентів повідомили, що призупинили навчання працівників.

Найгірше доводиться бюджетникам – навіть за офіційними даними, у реальному вираженні вони збідніли на 7,9%.

3. Литовський “Шяуляй банк”, який обслуговує весь калінінградський транзит, припинить з 1 вересня проводити операції з росією.

4. США, Євросоюз та Велика Британія заборонили своїм аудиторам надавати послуги росіянам та російським організаціям.

Тепер аудитори вимагають від своїх клієнтів інформацію, що вони не мають суттєвих зв’язків із росіянами. Це робить рашистів і їхні гроші дедалі більш токсичними.

5. В думі рф запропонували дати право російським студентам, які навчаються за кордоном, переводитися до російських вишів. Мовляв, вони страждають від «русофобії» і повинні отримати право перевестись до рідних боліт і “глибинних новин” (див. ілюстрацію). Самоізоляція на марші.

І далі буде.

Автор