Петро Порошенко: Підтримка воїнів ЗСУ та їхніх родин – пріоритет номер один (відео)

 

Петро Порошенко з трибуни Верховної Ради закликав зберегти середню зарплату для призваних на військову службу під час мобілізації, одночасно зменшивши роботодавцям на цю суму податкові зобов’язання, а також скасувати оподаткування фінансової підтримки, яка надається родинам загиблих і поранених на фронті. Порошенко наголосив: підтримка наших воїнів має бути пріоритетом Верховної Ради.

«На жаль, в лютому, коли приймали зміни до законодавства, скасували норму, яка діяла ще з часів АТО, – коли благодійна допомога, яка надходить родинам загиблих, не оподатковується. Тому що точно не з родин загиблих має стягувати ці податки держава», – наголосив п’ятий Президент України.

Він зазначив, що вніс законопроект 7506-1, який виправляє цю помилку не лише для родин загиблих, а й для поранених військових. В тому числі йдеться і про кошти, які поранені військові витрачають на реабілітацію, лікування і медикаменти.

«Я прошу проголосувати в першому читанні і в цілому – і вирішити ці питання», – звернувся Порошенко до депутатів.

«Так само як і законопроект 7584. Рада також скасувала виплати заробітної плати, крім збереження робочого місця за військовослужбовцем. Дві позиції: ми відновлюємо виплати і скорочуємо на це податкові зобов’язання», – зазначив Порошенко.

П’ятий Президент України підкреслив, що парламент повинен ухвалити всі необхідні рішення для соціального захисту військових, які щодня платять своїми життями, захищаючи Україну на фронті.

«Сьогодні вночі повернувся з міста-героя Одеси, де, на жаль, 28-ма бригада, вся Одеса і вся Україна прощалися з нашими героями – легендарним комбригом 28-ї бригади Віталієм Гуляєвим і трьома його бойовими побратимами. Вони захистили Одесу, захистили Миколаїв, і зараз бригада розгортає контрнаступ у Херсонській області», – розповів Порошенко.

Він нагадав, що так само на минулому тижні Україна прощалася з бійцями 80-ї бригади, які віддали своє життя на бахмутському напрямку. В тому числі загинув і депутат Львівської райради від «Європейської Солідарності» Тарас Жеребецький, який був на фронті з 2014 року і брав участь в обороні Луганського аеропорту.

«Ми маємо допомогти родинам героїв», – підкреслив Порошенко.

Лідер «Європейської Солідарності» також закликав припинити тиск на бізнес, який влаштовують силовики. Законопроект 7591 передбачає посилення персональної відповідальності аж до звільнення «перевіряючих». У «Євросолідарності» наголошують: для відновлення України потрібні робочі місця, податки і жива економіка.

«Тому третя позиція – антирейдерство силовиків. Давайте об’єднаємося і проголосуємо за це», – звернувся Порошенко до депутатів.

Джерело


Ніна Южаніна

Останнім часом мала багато звернень від роботодавців про те, що вони не можуть нести фінансове навантаження, пов’язане з виплатою заробітної плати в середньому розмірі працівникам, яких призвано на військову службу. Це – з одного боку.

А прийняття законопроєкту щодо оптимізації трудових відносин (тепер закон №2352) викликало хвилю обурення серед мобілізованих працівників: для них скасували збереження середнього заробітку, залишили лише місце роботи і посаду. Це – з іншого боку.

Стаття 119 Кодексу законів про працю (з доповненою частиною щодо збереження за працівниками, які призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, місця роботи, посади і середнього заробітку) існувала з 27 березня 2014 року.

І от зараз, у розпал військової агресії рф проти України, її просто прибрали, прикриваючись удосконаленням трудового законодавства. Так не піде!

Сьогодні разом із колегами ми зареєстрували законопроєкт, яким маємо на меті повернути збереження середнього заробітку за місцем роботи (до мобілізації) працівникам, які зараз боронять нашу країну від агресора.

Два нововведення пропонуємо:

1. Для працівників, призваних на військову службу, – збереження середнього заробітку на підприємствах, в установах, організаціях.
2. Для роботодавців таких працівників, які виплачуватимуть таку середню заробітну плату, — компенсувати відповідні втрати. Тобто для суб’єктів господарювання – право зменшити на суми таких виплат податкові зобов’язання з податків і зборів, що зараховуються до державного бюджету, протягом воєнного стану та 12 місяців після його припинення або скасування.

І тут важливо зазначити, що це не популізм і не податкова пільга. Це справедливе ставлення до бізнесу під час війни!

Вже очевидно, що звуження соціальних гарантій має і далі матиме ще більший негативний вплив на мотивацію мобілізованих працівників, чого зараз не можна допустити. Потрібно дякувати воїнам за кожен ранок щодня і, звичайно, дякувати в тому числі матеріально.

Тому ситуацію слід виправляти терміново!

Автор