Санкції на часі. 20.07.2022

Ростислав Павленко

Reuters з посиланням на джерела повідомив, що рф збирається в четвер відновити роботу Північного потоку-1. Щоправда, перед тим газпром заявляв про «форс-мажори» з постачанням газу.

Такі «кішки-мишки» мали б залякати західних партнерів, але дедалі більше дратують. У Європі не люблять непередбаченості. І спроба рашистів грати на їхніх страхах викличе інші емоції, яки допоможуть посилити санкції і відправити російську економіку на дно.

1. Американський експорт до росії скоротився з кінця лютого на 88%, повідомив Мінторг США. Важливо те, що це високотехнологічний експорт, без якого рашисти не здатні на складне виробництво, і військове зокрема. А постачання з інших країн цього сегменту товарів і технологій не замінить.

2. Китай та Індія скоротили закупівлі російської нафти на третину. За місяць Китай та Індія скоротили імпорт російської нафти майже на 30% порівняно з піком після початку війни.

На країни Азії припадає близько 55% експорту нафти з росії, а найбільшими покупцями є саме Китай та Індія.

3. У I півріччі 2022 року “русснєфть” (одна з 10 найбільших компаній з видобутку нафти на росії) отримала прибуток за російськими стандартами бухгалтерського обліку (РСБУ) у 2,1 рази менший, ніж за аналогічний період минулого року – 6,5 млрд рублів.

Скорочення чистого прибутку, обумовлено випереджаючим зростанням собівартості (на 73,6%, до 130,1 млрд. рублів) в порівнянні зі зростанням виручки – на 57,5%, до 163,95 млрд. рублів.

4. Найбільший виробник алмазів російська компанія “Алроса” заявила про неможливість виплатити купони з єврооблігацій.

Компанія не змогла виконати зобов’язання щодо купонів з євробондів на $500 млн, має намір виплатити їх у рублях. Але не факт, що такий варіант задовольнить власників євробондів.

5. За першу половину 2022 року російські суди визнали банкрутами 121,3 тис. громадян, у тому числі індивідуальних підприємців. Це на 37,8% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Далі буде.

Автор