Нацбанк, Мінфін і військові ОВДП

Євген Дубогриз

Про ініціативу чи то Верховної Ради, чи то окремого взятого депутата – зобов’язати НБУ перераховувати в бюджет відсоткові доходи від військових ОВДП, які він “купує”, здійснюючи емісію. Тобто фінансуючи бюджет.

Для тих, хто не слідкує за тим, як воно працює. НБУ покриває потреби бюджету, дає гроші, яких бюджету не вистачає, щоб фінансувати витрати, у такий спосіб. Міністерство фінансів випускає ОВДП, НБУ їх “купує”, таким чином друкує гривню.

За цими ОВДП є купонні виплати, своїми словами, відсотки як за депозитами. Ці відсотки Мінфін сплачує тому, хто тримає ОВДП, в даному випадку Нацбанку. Технічно це “перекладання грошей з однієї кишені в іншу” в межах різних державних установ.

Відтак, на думку, як то кажуть, “обиватєля”, воно справді виглядає досить логічно – віддавати ці кошти напряму в бюджет одразу. Не чекаючи, поки НБУ порахує, який в нього прибуток, зробить відрахування в резервні фонди, затвердить “прибуток до розподілу” й потім то перерахує в бюджет. Бо, дійсно, навіщо платити більше, як то кажуть.

Тим більше, ці відсоткові доходи, вони, як би сказати, “додаткові” чи “неплановані”, бо емісію НБУ не планує, в принципі, це фінансування, яке йде за залишковим принципом – як грошей (фактично міжнародної допомоги) не вистачає, доводиться друкувати гривню.

Вже багато ЗМІ написали, чому це ризиково – тут і про міжнародних партнерів, і про те, що треба буде внести зміни до бюджетного кодексу (бо, формально, немає, за кодексом, такого джерела доходів бюджету, як відсотки за ОВДП від НБУ), і можливі протиріччя між Законом про НБУ і цією нормою.

Я трохи про інше хочу сказати. Питання – навіщо? Тобто яку проблему ми вирішуємо через такий крок. Який – ну да, скоріше за все – дещо здивує тих самих міжнародних партнерів: вони, може, і не скажуть про “втручання в незалежність НБУ”, але 100% подумають.

Бо якщо проблема – це наповнення бюджету, цей крок її не вирішує. Ці ОВДП вони не просто ОВДП, а дещо специфічні. Купонні виплати (відсотки) там йдуть раз на рік. Відтак там перші якісь гроші будуть виплачуватися аж навесні 2023 року. Тоді ситуація буде – ніхто не знає, якою вона буде, чи буде дефіцит бюджета, чи профіцит, чи скільки грошей до того часу надрукує НБУ, й скільки з них стерилізує (теж не безкоштовно, до речі), та скільки взагалі треба буде грошей, і все таке. Дуже далекий горизонт планування.

Тим більше, якщо тоді буде така дика нестача коштів, що ті декілька мільярдів від перших випусків ОВДП – вони були досить помірні, це у травні-червні верстат розкочегарився, – робитимуть погоду, то таку норму тоді й можна буде ухвалити.

Тобто, приймаючи це зараз, ми нічого не виграємо, але вішаємо собі на шию кучу додаткових справ, одна з яких – це пояснювати Вашингтонському обкому навіщо ВР втручається в справи НБУ.

Тож дійсно не розумію суті цієї норми.

Якщо ж дійсно цю пропозицію подав Мінфін, як про те пише Економправда, то це показує, що там знову загострення стосунків Мінфін-НБУ, й треба хтось дорослий, щоб прийшов і, як лісник із анекдота, всіх розігнав по місцях, бо ці підкилимні сварки та образи зовсім не на часі. Хоча вони завжди не на часі.

Автор