Санкції на часі. 01.07.2022

Ростислав Павленко

Тези про довгу війну, які дедалі частіше звучать від західних партнерів, – частина їх розмови зі своїми суспільствами, які мають налаштуватись на боротьбу з рашистами і розуміти причини, перебіг і ціну цієї боротьби, які з кожним влучанням рашистської ракети по житлових будинках стають зрозуміліші світові. А єдиним способом прискорити невідворотній безславний кінець рашизму – це послати їхню економіку на дно.

1. Мінекономрозвитку росії повідомило про поглиблення зниження ВВП рф у травні до 4,3% із 2,8% у квітні. Це тільки початок – і реальність буде ще жорсткішою за урядові прогнози рашистів.

2. Великі торговельні партнери рф різко скорочують постачання до росії.

– Постачання з Німеччини впало на 70%.
– З Японії – на 76%.
– З Південної Кореї – на 74%.
– Китай, на який покладали надії у Кремлі, не поспішає приходити на допомогу та скоротив експорт до рф на 38%.

Загалом імпорт із країн, які ввели санкції, просів на 60%, а з тих, що не приєдналися до санкцій, — на 40%.

3. Світовий експорт напівпровідників у росії впав майже на 90%, що вдарило по оборонній промисловості та високоточному машинобудуванню рф. Про це повідомляє прес-служба Міністерства торгівлі США:

“З моменту введення санкцій глобальний експорт напівпровідників до рф скоротився майже на 90%, внаслідок чого російські компанії залишилися без високоточної продукції, необхідної для випуску низки озброєнь, серед яких високоточні ракети та танки”.

4. Паралельно котиться додолу і власне виробництво, роблячи нереальним «імпортозаміщення». Спостерігається падіння виробництва і великовузлового складання на росії за всіма основними напрямками:

– Автомобілі легкові: -96,7%.
– Вантажівки: -39,3%.
– Двигуни внутрішнього згоряння: -57%.
– Пасажирські вагони: -59,8%.
– Вантажні вагони: -51,8%.
– Скловолокна для кабелів: -51,8%.
– Кабель із скловолокна: -80,8% .
– Холодильники: -58,1%.
– Пральні машини: -59,2%.
– Електричні двигуни: -49,9%.
– Ліфти: -34.7,9%.
– Екскаватори: -60%.

5. 60% російських робітників та понад 50% медиків заявили, що їм не вистачає зарплати на покриття основних витрат.

Загалом на нестачу зарплати поскаржилися майже 40% росіян. Тільки 22% опитаних росіян заявили, що їх зарплат вистачає на задоволення основних потреб. Це насамперед співробітники ІТ-сфери (але при тому вони масово залишають рф), працівники галузей видобутку сировини та вище керівництво компаній.

Далі буде.

Автор