Санкції на часі. 27.06.2022

Ростислав Павленко

Блумберг повідомив, що росія фактично опинилась у технічному дефолті за зовнішніми зобов’язаннями: у ніч на понеділок закінчився пільговий період за пропущеними платежами за облігаціями на суму близько 100 млн доларів, заблокованими через широкомасштабні санкції.

Це не перший подібний дзвінок, і вони накопичуються. Коли G7 приведе у виконання рішення про заборону продажу російського золота, йтиметься не так про безпосередню шкоду у 19 млрд доларів на рік (на нафті і газі рашисти поки заробляють у рази більше), а про підрив можливості брати участь у міжнародних фінансових операціях. Що звужуватиме і можливості для продажу нафти і газу, доки різні країни шукають способи обійтись без російських енергоносіїв. І відправити росію на дно.

1. Литва планує накласти вето на рішення Єврокомісії дозволити необмежений транзит російських товарів через територію ЄС до Калініграда.

Європейська комісія готує документ, що дозволяє перевозити підсанкційні російські вантажі до Калінінграда, тобто “з росії до росії”, але через територію Європейського Союзу.

«Калінінградський фронт» притягує дедалі більше уваги; безпорадність росії демонструє її явним і таємним прихильникам у Європі, що час міняти ставки.

2. Партнерство країн G7 з розвитку глобальної інфраструктури реалізовуватиме «революційні проекти» в країнах, що розвиваються. США спрямують на проект $200 млрд; загальні інвестиції країн «Великої Сімки» становитимуть $600 млрд до 2027 року.

3. Влада США та інших країн групи семи в рамках нового партнерства, спрямованого на розвиток глобальної інфраструктури, має намір вкладати кошти в реалізацію по всьому світу проектів з переходу на чисті джерела енергії, а також інвестувати в енергетику Африки.

4. Британський прем’єр-міністр Борис Джонсон заявив про кінець «вечірки» для російських енергоносіїв. Прем’єр-міністр Великої Британії, зокрема, розраховує на допомогу країн ОПЕК із постачанням енергоресурсів замість російських.

5. Через заборону на проїзд російських фур в ЄС російські компанії вже витратили додатково 68 млрд рублів. Очікується, що російські компанії переплатять за доставку вантажів між росією та ЄС понад 333 млрд рублів.

Далі буде.

Автор