Санкції на часі. 04.06.2022

Ростислав Павленко

ЄС офіційно опублікував нові списки санкцій. Під санкції ЄС потрапили 18 юридичних та 65 фізичних осіб, які працюють на війну проти України, включно з виробничими підприємствами (зокрема КАМАЗом і УАЗом), дослідницькими центрами.

У списку також 12 фізичних та 8 юридичних осіб з Білорусі, причетних до продовження внутрішніх репресій і порушень прав людини в цій державі.

У свою чергу, Мінторг США ввів санкції проти 77 компаній з росії та білорусі, які забезпечували потреби збройних сил росії. Зокрема, цілу низку авіабудівних та суднобудівних підприємств.

Іноземні фахівці, які були запрошені СБУ для незалежного аналізу захопленої російської техніки, виявили, що майже вся вона містила деталі від компаній зі США та Європейського Союзу: мікросхеми, друковані плати, двигуни, антени та інші деталі.

США та десятки інших країн заборонили експорт до рф передових технологій, тож відтворення знищених і захоплених зразків військової техніки є проблематичним. Відтак, і робота відповідних підприємств.

Чергова порція зарядів у борт рашистської економіки, яка невідворотно опиниться на дні.

1. Кількість зареєстрованих безробітних у росії за тиждень зросла більш ніж на 11 000. Мірою зупинки підприємств через неможливість здійснювати виробництво без західних комплектуючих ця цифра буде стрімко збільшуватись.

2. Банк росії повідомив, що частка валютних вкладів росіян на початок травня опустилася до 14,4%, це мінімум із січня 2015 року.

3. Airbus A330 компанії “Аерофлот” був затриманий у міжнародному аеропорту Бандаранаїке (Шрі-Ланка) напередодні на вимогу ірландської лізингової компанії. Не літайте літаками Аерофлоту.

Тим часом, через крах російської авіагалузі без роботи залишилися 99% випускників-пілотів: випускники одного з навчальних закладів повідомили, що з потоку 250 людей влаштуватися пілотами змогли лише двоє.

4. Акції “Яндекса” подешевшали на майже 14%. Засновник компанії Аркадій Волож, який потрапив під санкції ЄС, залишає посаду гендиректора в «Яндексі» і виходить із ради директорів.

5. На росії закрилася частина сертифікованих магазинів Lego. У березні данська компанія призупинила ввезення продукції до росії через санкції. За відсутності поставок деякі магазини мережі призупинили роботу.

Далі буде.

Ілюстрація: James Ferguson / The Financial Times

Автор