Світова російсько-українська кібервійна

Костянтин Корсун

Нарешті свою участь у російсько-українській кібервійні підтвердили США.

Буквально на днях у моїй статті про кібервійну на DOU я стверджував:

«… вкрай складно повірити, що вони (західні союзники України) стоять осторонь від широкомасштабної кіберборотьби проти одвічного ворога всього демократичного Світу».

Аж ось приїхав офіційний пруф.

Директор NSA, чотиризірковий генерал Пол Накасоне (Paul Nakasone) повідомив в інтерв’ю буквально наступне:

«Ми провели серії операцій з повного спектру: наступальні, захисні, інформаційні операції». І це було зроблено «у відповідь на російське вторгнення до України».

Що це були за операції, генерал не повідомив, але в інтерв’ю SkyNews наголосив, що вони були «законними, проведеними під повним цивільним контролем та згідно політикам, затвердженими Міністерством оборони США». Нам в Україні це поки складно зрозуміти, але це, виявляється, можливо.

А ще Генерал Накасоне не погодився з коментаторами, які припустили, що кібераспекти російського нападу на Україну були перебільшені, і похвалив уряд Києва та захисників за їх стійкість:

«Якби ви запитали українців, вони б не сказали, що це перебільшено. Якщо ви подивитеся на деструктивні та руйнівні атаки, з якими вони стикалися, – ви писали про це з точки зору атаки на [супутникову компанію] Viasat – це те, що триває”».

Від себе добавлю, що історія з Viasat практично не висвітлювалася в Україні, хоча вона відома вузькому колу фахівців. Як і атаки на Укртелеком. Й сотні інших атак. Бо ж війна. Не на часі.

А ще керівник NSA повідомив, що в Україні «досі тривають атаки на супутникові системи, атаки вайперів (вірус-витирач – КК), руйнівні атаки на їхні урядові процеси». Знов таки, в українському інфопросторі подібна інформація відсутня. Бо ж довелося б пояснювати, як так сталося, чому не підготувалися, і куди ділися гроші (наприклад, 38 мільйонів доларів на захист критичної інфраструктури). Закрийте свого рота. Єднаймося. Ми це переросли, #боневтік.

Американці знали про майбутнє вторгнення, передбачали його кіберскладову та прибули до України ще у грудні 2021. Я свого часу писав про це також.

Тоді команда американських кіберспеців залишалася в Україні майже три місяці, аж до лютого 2022 і евакуювалася разом з іншими американськими військовими, до початку вторгнення. Але місцеві захисники більше цікавилися тоді шашликами, інвесторами та цькуванням незгодних з ними фахівців.

І наостанок ще одне підтвердження тез моєї статті на DOU від директора NSA.

Я написав:

«Така ситуація стала повною несподіванкою для усіх теоретиків кібервійн, тому багато дослідників зі всього світу уважно слідкують за подіями цієї світової російсько-української кібервійни».

Директор NSA це підтверджує:

«І я вважаю, ви знаєте, їхній (України – КК) спротив це ймовірно історія, яка є найбільш інтригуючою для усіх нас» (And I think, you know, their resilience is perhaps the story that is most intriguing to all of us).

Мої висновки та прогнози і раніше підтверджувалися, хоча я ніколи не рахував скільки разів. Але щоб так швидко і особисто керівником найпотужнішої технічної розвідки Світу – таке вперше.

Автор