Світ 13 червня. Результати дня

Антикорупційний рейд у Гватемалі, падіння Сірта у Лівії, візит саудівського принца в США, торговельні суперечки Китаю та ЄС, контрнаступ бойовиків у Манбіджі в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Проурядові війська та воєнізовані бригади із порту Місрата оголосили про завершення операції зі звільнення міста Сірт у Лівії. Битва за лівійську «столицю» «Ісламської держави» розпочалася на початку травня, коли проурядові сили успішно контратакували під час облоги Місрати та витіснили бойовиків з північного узбережжя. Всього у боях загинули понад 120 військових, майже 500 поранені. Вцілілі терористи покинули місто та подалися до південних пустель.

– У ПАР відновився суд над параолімпійським легкоатлетом Оскаром Пісторіусом, якого звинувачують в умисному вбивстві своєї дівчини у 2013 році. Адвокати апелюють до його слабкого психічного стану і заявляють, що його не можна засуджувати до ув’язнення.

Америка:

– У Гватемалі поліція заарештувала колишнього міністра оборони Мануеля Лопеса Амброзіо та екс-міністра внутрішніх справ Маурісіо Лопеса Бонілью за підозрою у хабарництві та відмиванні коштів. Вони обидва були членами уряду екс-президента Отто Переса Моліни. Їх звинувачують у розтраті бюджетних коштів, за які вони купили гелікоптер, який подарували президенту на його день народження. Самого Моліну заарештували у вересні торік за підозрою у корупції та розтраті.

– ФБР США допитало понад 100 осіб у справі масового розстрілу людей в нічному клубі в Орландо у штаті Флорида. Водночас, терористична організація «Ісламська держава» взяла на себе відповідальність за цей теракт. Поліція намагається з’ясувати, чи був напад Омара Матіна спланованим та керованим керівництвом бойовиків, чи це була його власна ініціатива, покликана продемонструвати симпатію до угруповання.

– Саудівський принц Мухаммед бін Сальман Аль-Сауд прибув з візитом до США, де планує зустрітися із президентом Бараком Обамою, генеральним секретарем ООН та керівниками провідних компаній в Силіконовій долині

Азія:

– Прем’єр-міністр Бангладеш Шейх Хасін заявив, що буде робити все, аби припинити хвилю вбивств представників релігійних меншин в країні.

– Троє людей зазнали поранень внаслідок вибуху в аеропорту Шанхая в Китаї. Чоловік наклав на себе руки, підірвавши саморобну бомбу.

– Канцлер ФРН Ангела Меркель прибула з офіційним візитом до Пекіну. Там її зустрів прем’єр-міністр КНР Лі Кецзянь. Візит відбувся на тлі гучних торговельних суперечок між Китаєм та ЄС. Німецькі підприємці, зокрема, закликали уряд обмежити просування китайців на їх ринок та встановити справедливу конкуренцію. Також чимало європейських країн звинувачують Китай у порушенні норм, встановлених СОТ. Це було головним питанням у переговорах в Пекіні. Канцлер також зустрілася із лідером Китаю Сі Цзіньпінем.

– Бойовики терористичного угруповання «Абу Сайяф» на Філіппінах стратили ще одного заручника – громадянина Канади Едварда Холла.

Європа:

– Керівні органи чемпіонату «Євро-2016» та УЄФА заявили, що дискваліфікують збірні РФ та Англії, якщо їх фанати спровокують ще одну бійку у Франції.

– Прокуратура французького Марселя висунула звинувачення в організації масових заворушень 17 російським вболівальникам. А двоє англійських фанів отримали по 3 місяці ув’язнення за участь у бійках.

– Збірна Іспанії перемогла збірну Чехії на матчі «Євро-2016» із рахунком 1:0.

– 1230 мігрантів були врятовані італійською береговою охороною у Середземному морі.

– Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Ден Браун виступив за збереження Британії у складі ЄС.

– Міська влада Ліона у Франції ввела заборону на продаж та вживання алкогольних напоїв під час «Євро-2016» для запобігання бійкам між фанатами.

Близький Схід:

– Іракські війська всього у 3 км від центру Фаллуджи. Армійські підрозділи просуваються дуже повільно з огляду на велику кількість мін та розтяжок, а також майже 50 тисяч цивільних. Іракські війська створили гуманітарний коридор, завдяки чому 4 тисячі родин вже покинули місто.

– 21 людина загинула внаслідок повітряних ударів по місту Ідліб у Сирії, яке контролюється терористичним угрупованням «Джебхат Аль-Нусра». Водночас, у самому місті пройшла демонстрація проти бойовиків. Кілька десятків людей закликали повстати проти терористів.

– У Бахрейні поліція заарештувала директора Центру із захисту прав людини Бахрейну Набіля Раджаба. Жодних звинувачень проти нього поки не висунули.

– Троє терористів «Аль-Каїди» були знищені ударом американського БПЛА у місті Шабва на півдні Ємену.

– Шість населених пунктів захоплені терористами «Ісламської держави» під час контрнаступу проти сил курдів та загонів СДС під стратегічним містом Манбідж. Це стало можливим після прибуття до міста підкріплення у складі загонів бойовиків з-під Алеппо та провінції Хомс.

– Джихадистське угруповання «Армія Мухаммеда» у Сирії, яка складається з ісламістів-іноземців, на чолі із лівійцем Абу Масудом Аль-Лібі присягнула на вірність терористам «Джебхат Аль-Нусра».

– На сході провінції Хомс у Сирії урядові війська звільнили від терористів «Ісламської держави» аеропорт «Т3» та відкрили коридор до стратегічного міста Аль-Сукна, яке є центром всіх нафтових родовищ «Ісламської держави» в Сирії. Понад 20 бойовиків були знищені у боях.

Автор