Санкції на часі. 28.05.2022

Ростислав Павленко

Перші ознаки дефолту рф починають просочуватися. Іноземні власники облігацій «росія-2022» вважають, що за ними було допущено дефолт. Власники євробондів подали до Euroclear повідомлення про оголошення дефолту росії з бондів, погашення яких мало відбутися 4 квітня («росія-2022»). Вони вимагають виплати їм $1,9 млн у зв’язку із відстроченим платежем.

Також російська компанія «великий інтернет магазин Ozon» попередила про ризик дефолту за облігаціями до 14 червня. Це станеться, якщо компанії не вдасться забезпечити своєчасну виплату власникам бондів, які скористалися правом на вимогу їх дострокового погашення. У лютому 2021 року Ozon випустив конвертовані облігації на суму близько $750 млн.

Це поки перші краплі, схоже, великого потоку, який утягне російську економіку на дно.

1. Наглядова рада “Сбербанку” росії рекомендувала не виплачувати дивіденди за 2021 рік.

2. Вантажообіг Великого порту Санкт-Петербург скоротився на 90%. Головна причина – практично повне блокування контейнерних перевезень.

3. Китай закрив небо для літаків Boeing та Airbus російських авіакомпаній.

Зазначається, що авіаперевізники з рф не змогли надати підтвердження того, що імпортні літаки в їхньому парку знято з реєстрації за кордоном.

4. Німецький бренд косметики Wella йде з рф і припиняє постачання після 28 років роботи. Прикметно, що на рф засоби для фарбування волосся саме Wella забезпечували до 40% ринку.

5. Міжнародна федерація хокею заборонила збірним росії та білорусі брати участь у чемпіонаті світу 2023 року.

Далі буде.

Карикатура: Євгенія Олійник / Крим.Реалії
«Copyright © 2021 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Крим.Реалії (Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода)»