Чи готові українські ЗМІ відмовитися від руського міра та його авторів на своїх шпальтах?

Євген Дубогриз

Питання відмови наших ЗМІ, особливо ділових та політичних ЗМІ, від контенту, який продукують росіяни – це не питання навіть мови, мені здається. Бо ж перекласти маячню якогось умовного константінасоніна чи якогось іванаяковини українською це не проблема. Більше того, воно й перекладається.

Це питання більше:

а) тотального нерозуміння руськими, що відбувається в Україні, абсолютного, тотального нерозуміння (яке, в тому числі, випливає і з нерозуміння ними мови, тут я більше про економістів та інших лібералів);
б) інших, несумісних з нашими, цінностей, цього от шовінизму, “старшебратізму”, бажання втручатися в чужі справи лише з тієї причини, що вони руські й тому все знають краще, “кто в москвє ні бивал, красоти не відал” (і в цьому всі руські, навіть ті, що в нас вже асимілювалися, нічим не відрізняються від того ж путіна).

Коли наші ЗМІ публікують чи републікують тих руських – це ніщо інше, ніж нав’язування нам тих інших цінностей, того шовінизму, того права судити, права на “погляд зверху” та “руським видніше”. Тобто, так, нав’язування руського міра.

І судячи з лайків та переглядів таких публікацій, а їх багато, це й причина, чому те ж НВ не хоче відмовлятися від руського (не плутати з росіськомовним) контенту, бо ж багато людей вже на ту голку підсіли – нав’язується воно дуже й дуже успішно.

Відмова від такого руського контенту – це питання інвестицій, так би мовити, ЗМІ та їхніх власників в Україну.

На жаль, ніхто, крім самих власників, того зробити не зможе. Голосування ногами – заклики до відмови від читання/перегляду ЗМІ, як публікують руських, не спрацює, бо люди вже вкрай плотно підсіли. Так само не спрацюють якісь директивні обмеження, бо ж вони, яко будуть, стосуватимуться мови, а не авторів. Самі редактори – тут не хочу нічого казати про конкретних осіб, та, мені здається, серед топових головредів спостерігаю скоріше симпатію до руського міра та “почтєніє” до ліберальних росіян, це те, про що й писав вище, про успішне нав’язування їхніх наративів. До того веду, що самі редактори, за рідкісними винятками, здається, не готові відмовлятися від росіян як авторів.

Тож, думаю, це тільки і лише до власників питання – чи готові вони відмовлятися від руського міра та руських авторів на своїх шпальтах.

 

Ілюстрація © Олексій Кустовський / Радіо Свобода
«Copyright © 2021 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода»

Автор