Санкції на часі. 14.05.2022

Ростислав Павленко

Тим часом рф продовжує свій шлях на дно. Повільний, адже на кожному кроці солідарних дій наші союзники мають вирішувати проблеми, які роками не вирішувались. Над створенням яких рф працювала роками, на що ішли мільярди нафтогазодоларів. Але шлях невпинний – тому що проблеми буде вирішено. І світ, і Європа зокрема, навчаться жити без Росії.

Так, як обійшлися без неї на Євробаченні.

1. Аналітики Bloomberg прогнозують спад ВВП рф на 2022 рік на рівні 12%, посилаючись на Мінфін рф – це на 2-4% більше, ніж попередні прогнози.
Це ще далеко не достатньо, щоб у рф закінчились ресурси для агресії. Це значно менше, ніж втрачає Україна. Але кожне наступне рішення наближає перехід кількості санкцій у якість падіння рашистської економіки.

2. Сервісні центри в росії повідомили про дефіцит автомобільних запчастин. Здебільшого проблеми виникають із комплектуючими для кузовного ремонту. На цьому фоні зростають ціни – у середньому на 30%.
Певно, доведеться їздити на знятих з консервації танках та БТР-ах.

3. Російський “Совкомфлот” продав близько десятка суден покупцям в Азії та на Близькому Сході. Компанія працює над погашенням кредитів перед західними банками, припиняючи ділові зв’язки на тлі санкцій.
Це також означає, що наступні пакети санкцій мали б перешкодити рашистам фрахтувати судна під іншими прапорами для своїх перевезень – для ефективного блокування їхньої торгівлі.

4. Жорстокі, нелюдські для московії санкції. Через них у рф майже на третину може впасти виробництво коньяку – бо скорочуються постачання коньячних дистилятів з Європи.
Також призупинено постачання винної пробки з Іспанії та Португалії. На цьому тлі близько 30% російських виноробів найближчим часом перейдуть на пляшку з гвинтовою алюмінієвою пробкою. Але, щоб перейти на гвинтову пробку, виноробам потрібно змінити тип пляшки та оснастити виробництво додатковим обладнанням.
Навіть питво у рф скоро суттєво подорожчає. Через санкції туди складно доставити хміль. Головний інгредієнт привозять із Америки та Європи, а частка російського хмелю – лише 2%. Пивовари поки що стримують націнки, але подорожчання неодмінно буде. Прогнози зростання цін відрізняються — аж до 40%. Виробники просять відродити російське хмелярство, але на це потрібно не менше 5-7 років і 20 млрд. рублів інвестицій.
Так що коло напоїв для зняття стресу по-московськи стрімко звужується.

5. 13% росіян затримують оплату послуг ТБ, бо вважають, що це їм мають доплачувати за перегляд телеканалів.
Напрочуд твереза думка – зважаючи на те, які темні інстинкти підняла з глибин московської душі нестримна пропаганда…

Далі буде!

Автор