Санкції на часі. 04.05.2022

Ростислав Павленко

Протягом травня вирішиться кілька питань, які матимуть важливі наслідки для відправлення рашистської економіки на дно. Перше – питання дефолту або виснаження резервів, інше – поступове запровадження ембарго на енергоносії.

1. Доларовий платіж, який мінфін рф відправив на погашення єврооблігацій наприкінці минулого тижня, не дійшов до кількох власників паперів.
Щоправда, агенція Bloomberg повідомляє, що три інвестори таки підтвердили, що їхні банки отримали платежі в доларах. Також великі міжнародні клірингові палати отримали та обробили платежі за єврооблігаціями РФ з терміном погашення 2022-го й 2042 року.
На думку аналітиків агенції, це відсуває дату можливого дефолту росії до 25 травня. При цьому важливо, що для внесення платежів рф залучила свої доларові резерви, бо ще на початку квітня американський мінфін заблокував російські платежі з рахунків у США. Аналітики відзначають, що у США ще не визначилися, чи треба росії й надалі дозволяти проводити обов’язкові платежі за держпаперами та вимивати доларові резерви – або через повне блокування платежів влаштувати дефолт. У кожному разі, питання вирішиться найближчими тижнями, якщо не днями.

2. Шостий пакет санкцій ЄС проти рф включатиме відключення від SWIFT нових банків, нові заходи «за дезінформацію» та обмеження щодо імпорту нафти.
У ЄС уже говорять про наступні пакети, які мають поглибити економічний тиск на московію аж до повного ембарго на енергоносії.

3. ЄС планує активізувати співпрацю з Африкою для заміни російського газу. Документ має бути прийнятий цього місяця як частина пакету реалізації плану блоку зі скорочення енергетичної залежності від москви. Країни Африки, зокрема у західній частині континенту, такі як Нігерія, Сенегал та Ангола, мають значний потенціал для зрідженого природного газу (LNG), йдеться у проекті стратегії ЄС.

4. Європейські нафтопереробні заводи британської Вritish Рetroleum більше не купують російську нафту. Компанія володіє чотирма НПЗ в Європі, зокрема в Іспанії, Німеччині та Нідерландах, і всі вони «чисті від російських молекул».

5. Сподівання рф на допомогу Китаю не виправдались. Піднебесна не любить нерукоподаваних лузерів – це погіршує карму і шкодить справам.
Агенція Reuters повідомляє з посиланням на офіційних осіб США, що військову та економічну підтримку рф з боку Китаю, яких очікували у Вашингтоні, надано не було.
Мало того що Китай утримується від прямої підтримки військових дій Росії, він не допомагає їй ухилятися від західних санкцій. Зокрема, Китай уникає укладання нових контрактів між своїми державними нафтопереробними заводами та росією, незважаючи на великі знижки.
У березні китайська держкомпанія Sinopec призупинила переговори про великі інвестиції в нафтохімію та збут газу в Росії.

6. Ну і як символічний жест, – у росіян відібрали право голосу на Євробаченні. Громадяни РФ не зможуть проголосувати за фаворитів на пісенному конкурсі “Євробачення”, який стартує 10 травня у Турині. Бо навіть для таких речей треба бути Європою, а не варварською ордою.

Далі буде.

Автор