Велике ексклюзивне інтерв’ю Петра Порошенка для 5 каналу (фото, відео)

 

Порошенко: Ми ведемо переговори з американськими та європейськими партнерами щодо нових санкцій проти росії

Петро Порошенко в ексклюзивному інтерв’ю на «5 каналі» розповів про нові напрацювання щодо санкцій проти росії. Порошенко зазначив, що із союзниками ведеться постійна робота щодо посилення санкційного тиску на країну-агресора.

«Ми ведемо переговори з американськими і європейськими партнерами. Ми дуже вітаємо, що сьогодні сформована комісія, де формуються санкції – ми готові направити свої напрацювання. Так само як ми це зробили для наших партнерів», – наголошує Порошенко.

«Позиція перша – ми маємо запровадити повне енергетичне ембарго. 50% газу, який купує Європа – це Німеччина. Німеччина заплатила за енергоносії більше 30 мільярдів євро з початку війни. Чому? Коли ми маємо величезну підтримку німецького народу, то треба поставити питання, щоб були запущені німецькі атомні електростанції, відтерміноване їх закриття. Бо небезпека Росії набагато більша, ніж небезпека роботи ще 10 років атомних електростанцій. Можуть бути запущені звичайні теплові електростанції на німецькому вугіллі і відмовлено від російського газу», – зазначає Порошенко.

«Якщо все рівно вам потрібно купувати російський газ, ви не можете цього року відмовитись – зробіть високі імпортні мита. Збирайте кошти від цього мита на окремому рахунку і спрямовуйте їх на відновлення України. Тоді ви фінансуєте не лише Росію, а хоча б частково компенсуєте Україні те, що путін отримує від вас гроші», – пояснює п’ятий Президент.

«Росія зараз намагається обдурити світ, спрямовуючи на нетрадиційні для себе ринки Єгипту, Сирії, Індії і Китаю. Що треба зробити – вивчити досвід, як накладали арешти на яхти російських мільярдерів з найближчого оточення путіна. Зробіть такий самий механізм для російських танкерів. І коли російський танкер вийшов без вказання конкретного порту призначення – зупиніть його, відведіть в порти, злийте нафту і заарештуйте танкерний флот російської федерації. Морська блокада», – наполягає Порошенко.

«Зробіть програму на кшталт іранської програми «нафта в обмін на продовольство». Кошти кожного платника, який купує російську нафту чи газ, мають бути сконцентровані на окремому рахунку і витрачатися лише на їжу та медикаменти, щоб контролювати, що жодна копійка, жоден цент з цих коштів не піде на зброю», – продовжує Петро Порошенко.

Він також наголосив на необхідності санкцій проти російської церкви та її очільника Кіріла (Гундяєва).

«Ми сьогодні побачили, що вони робили в Маріуполі, коли діти-сироти, жінки примусово депортувалися в російську федерацію, що міжнародним правом прирівнюється до тортур. Розміщувалися в приходах і на території майна, яке належить російській православній церкві, із забороною покидати російську федерації в треті країни або повертатися додому. Це чіткий прообраз концентраційних таборів, які були розповсюджені у фашистській Німеччині», – вважає Порошенко.

«Ми наполягаємо, щоб були застосовані міжнародні санкції проти керівника російської православної церкви, оточення, яке сприяє цьому. Тому що вони особисто благословили вбивство українців і війну проти України. І заарештувати майно російської православної церкви», – закликав Порошенко.

«Ми вітаємо тих священників, ієрархів російської православної церкви в Україні, які прийняли дуже важливе рішення приєднання до Православної церкви України, рятуючи вірних і себе. Дуже важливо, щоб суд людський настиг цих злочинців, які збивають українців і благословляють проти нас, ієрархів предстоятеля російської православної церкви раніше, ніж суд Божий», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело

 

Порошенко: Життя показало, що без гарантій безпеки нічого не існує, Україна має бути в НАТО

Україна має бути в НАТО, адже Альянс є єдиною організацією, яка гарантує безпеку своїм державам-членам. Про це в ексклюзивному інтерв’ю на «5 каналі» сказав Петро Порошенко.

«Життя показало, що без гарантій безпеки нічого не існує. На відміну від Ради Безпеки ООН, якихось міжнародних «междусобойчиків», 5-та стаття Вашингтонської угоди 49 року, угоди про створення НАТО гарантує безпеку», – констатує Порошенко.

«Хтось зараз хотів дискутувати про нейтральний статус? Хочу нагадати, що в 2014 році, коли путін на нас напав, Україна була нейтральною, про НАТО мова не йшла», – зауважив п’ятий Президент.

«На сьогоднішній день підтримка членства в НАТО серед українців зросла з 16 до 70%, а несподівано для путіна після початку його повномасштабної війни проти України і Швеція, і Фінляндія негайно поставили питання про приєднання до НАТО», – констатує Порошенко.

«У 2007 році, коли путін заявив, що він силою буде змінювати кордони, єдине правильне рішення світу було надати Україні, Грузії і Молдові План дій щодо членства в НАТО, прийняти нас в 2013 році – і точно цього б не було», – переконаний Порошенко.

«Для того, щоб нам кожної хвилини не чекати російської атаки – членство в НАТО, і все буде добре», – вважає Петро Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко: Поки путін атакує Україну, Зеленський може розраховувати на мою підтримку

Петро Порошенко в ексклюзивному інтерв’ю на «5 каналі» наголосив, що в умовах широкомасштабного російського вторгнення Зеленський може розраховувати на його допомогу.

«Ми маємо розуміти, що вся відповідальність зараз за оборону, безпеку і зовнішню політику лежить на президентові, Верховному Головнокомандувачу Зеленському. Це нелегка ноша», – наголошує Порошенко.

«Коли я був президентом, ніхто не заздрив в 2014 році. Коли я був обраний без армії, з абсолютно порожньою казною, без копійки грошей і з величезним падінням ВВП країни. З окупованим Кримом, повністю окупованим Донбасом, і треба було приймати непопулярні рішення – з одного боку для звільнення двох третин окупованого Донбасу, з іншого боку для забезпечення економічного зростання», – нагадав Порошенко.

«Я виходжу саме з тих позицій, що ми маємо зробити Україну сильнішою. Треба дати можливість Зеленському приймати рішення, що ми і робимо 64-ий день. Я можу йому порадити, я направляю йому листи. Частина рекомендацій в цих листах імплементується, за що я вдячний, частина – не імплементується, напевно для цього є якась інша мотивація», – зазначає Порошенко.

Він наголосив, що Україна здивувала світ високим рівнем самоорганізації. «Роздали зброю українці, самі побудували оборонні споруди українці, самі стали на оборону країни, країна самомобілізувалася, і українці самі організували життя в умовах війни. Ніде в світі не знайдете такої неймовірної і фантастичної нації», – переконаний Петро Порошенко.

«Зеленський робить те, що може зробити, і він точно, поки путін нас атакує, може розраховувати на абсолютно безумовну мою допомогу. Бо це об’єднання не навколо Зеленського. Це ми, Зеленський, влада маємо об’єднатися навколо України», – вважає Петро Порошенко.

Джерело

Автор