В УПЦ МП є єдиний можливий шлях

Ростислав Павленко

У зв’язку зі зростаючою токсичністю рпц, усередині її філіалу в Україні намагаються знайти якийсь паліатив: як би і залишити все, як є, і приховати свою належність до москви.

Цій позиції симпатизують деякі експерти і політики, які говорять, буцімто у мп є «два шляхи»: «стати незалежними» або приєднатися до ПЦУ.

Насправді нема «двох шляхів».

Звісно, будь-які громадяни за законом можуть створити будь-які релігійні організації, але вони тоді не матимуть нічого спільного зі світовим Православ’ям. Ніхто не визнаватиме в Україні «ще однієї юрисдикції» – це суперечить Апостольським Правилам. Про це неодноразово заявляли і у Вселенському Патріархаті. Єдина канонічна Православна Церква в України – це ПЦУ.

Тому шлях від кирила насправді один:

1. Безумовне виконання закону про перейменування церкви, центр якої знаходиться у росії. Вірні мають знати правду, до якої церкви ходять.
2. Чітка реакція влади, безпекових і правоохоронних органів на всі випадки колабораціонізму чи поширення меседжів ворога з боку конкретних представників рпц в Україні (упц мп). Є всі законні підстави і механізми для цього. І не варто боятись «проклять» московських попів – вони не діють 🙂 .
3. Сприяння на всіх рівнях бажанню громад об‘єднанню з ПЦУ.