Про ядерний тероризм і нових номінантів на премію Дарвіна – Енергоатом (фото, відео)

Росіян, які копали траншеї у Рудому лісі, чекає променева хвороба

 

Керівник Енергоатома Петро Котін разом із фахівцями Компанії відвідав одну з ділянок Рудого лісу в зоні відчуження, де російські військові копали траншеї та намагалися будувати фортифікаційні споруди

На цьому місці було зафіксовано аномально високі показники радіаційного стану:

  1. Показник зовнішнього опромінення (гама-фон) в місцях заміру становив 3,2 – 4 мкЗв/год (мікрозівертів на годину), що у 10-15 разів перевищує норму.
  2. Один із показників, що формує внутрішнє опромінення, яке отримали окупанти від поверхні ґрунту (Бета забруднення), у місцях заміру становив по 90 Sr, що у 160 разів більше норми.
  3. Іншим чинником внутрішнього опромінення є Альфа забруднення, яке формується внаслідок розкиданих на цій ділянці Рудого лісу фрагментів опроміненого ядерного палива, графітової кладки тощо. Ці фрагменти зараз розташовані на глибині 40-80 см, окупанти ж копали і глибше.
    При потраплянні всередину організму такий вид опромінення чинить вплив у десятки й сотні разів потужніший, ніж від гама- та бета-випромінювання.

Таким чином, на всіх окупантів, які майже 30 днів базувалися й копали в Рудому лісі, очікує променева хвороба різних ступенів тяжкості.

Джерело

 

Пальма першості премії Дарвіна

У місті Чорнобиль існувало дві лабораторії для досліджень актуальних проблем радіаційного впливу, характеристик речовин, варіантів поводження із радіоактивними матеріалами для подальшого прийняття рішень щодо роботи по різних напрямках у зоні відчуження.

1. У ДСП «Екоцентр» знищена центральна аналітична лабораторія з характеризації РАВ, при цьому відбулося несанкціоноване проникнення в сховище джерел іонізуючого випромінення, в якому зберігалися зразкові радіоактивні розчини та калібрувальні джерела (Фото 1 та 2).
Окупантами викрадено та пошкоджено 133 джерела сумарною активністю порядку 7 млн. Беккерелів. Це можна порівняти із 700 кг радіоактивних відходів із наявністю бета та гамма випромінювання. Навіть невелика частина цієї активності є смертельно небезпечною при непрофесійному та неконтрольованому поводженню з ним.
На даний час місцезнаходження викрадених джерел невідомо. Ступінь збереження та безпеки калібрувальних джерел та зразкових радіоактивних розчинів встановити неможливо, а стан пошкоджених буде з’ясований після проведення відповідної інвентаризації та вимірів.

2. Офіси та лабораторія Інституту проблем безпеки АЕС також були розграбовані та знищені російськими загарбниками-мародерами. Були вивезені комп’ютери, оргтехніка, розбито або знищено лабораторне обладнання та вимірювальні пристрої.
Також пограбовані гаражі з автомобільною технікою, яка використовувалась для доставки науковців на об’єкти досліджень.
В лабораторіях ІПБ АЕС знаходились джерела іонізуючого випромінювання та зразки паливовмісних матеріалів (!) з об’єкту «Укриття», які використовувались науковцями при виконанні досліджень. Місцезнаходження цих матеріалів також не відомо.

Та важливо сказати про дві гіпотези та висновки із них.

1. Якщо радіоактивні матеріали були залишені у зоні відчуження, «викинуті», – це є ризиком для персоналу, що додатково підкреслює важливість негайного відновлення радіаційно-дозиметричних досліджень та вилучення цих високоактивних джерел у спеціалізовані сховища. Після перевірки на відсутність мінувань, а також за наявністю обладнання ця діяльність буде миттєво відновлена.

2. Джерела випромінення та частини палива були вивезені «на сувеніри» [вважаємо даний сценарій більш вірогідним!].

Такі вчинки заберуть пальму першості премії Дарвіна навіть у тих приречених рашистів, які місяць вдихали пил Рудого лісу та знаходились у ньому!

Тому що у випадку носіння такого сувеніру із собою протягом 2 тижнів гарантовано виникають радіаційні опіки та починається променева хвороба та незворотні процеси у організмі.

Фото 1. Зразкові радіоактивні розчини

 

Фото 2. Калібрувальне джерело

Джерело

 

Автор