Що приніс день 14?

Віталій Гайдукевич

Тут краще скажуть люди, які детально відстежують хід подій – читайте уважно, викладаю кілька оглядів від Роніна, Віктора Кевлюка, Романа Пономаренка (тут і тут) тощо.

І знову про «закрите небо»…

Вимога закрити небо – це вимога, щоб літаки, гелікоптери і ракетні розрахунки НАТО не лише стежили за чистотою неба, а й карали (збивали) порушників (російське залізо). Іншими словами, вимогу «закрийте небо» можна написати «вступайте у війну разом із нами». Чому Альянс (нехай буде слово «поки») не хоче вступати у війну, ми вже проговорювали вчора. Просто не забуваємо цей момент.

Інший фактор – добро на No-Fly Zone має дати Радбез ООН, а там у нас членом є хто? Росія. І Росія заблокує це рішення. Нагадаю, що рішення про закрите небо над Югославією в 1992 році ухвалював Радбез ООН. Рішення про закрите небо над Лівією, коли «приземляли» Каддафі, також ухвалював Радбез ООН. Правда, під час кампанії в Іраку питання неба США і союзники вирішили на власний розсуд, але… НЕ НАТО, а саме (!) США і союзники по коаліції. Відчуваєте різницю?

Інший фактор – кількість сил, котрі потрібно задіяти, щоб контролювати небо на територією України, – це дуже багато усього. «Закрите небо» – це потужна військова система активної багатошарової оборони НАТО проти балістичних ракет та ударних бойових літаків Active Layered Theater Ballistic Missile Defence (ALTBMD), пише видання АрміяInform.

… і от виходячи із цієї статті, якщо Альянс вмикає «закрите небо», Путіну зносить башню остаточно, і світ однією ногою стає в ядерне протистояння.

Можливо, постійний тиск на тему «закрийте небо» не для того, щоб отримати «закрите небо» силами Альянсу? Тоді для чого?

Варіантів два. Хороший – підштовхувати Захід надати дієву альтернативу… і поганий – розповісти українському суспільству, що Захід боїться захищати цінності західної цивілізації, а значить, треба йти на вимоги Москви. Вкид в інфопростір ідеї «ми готові оговорювати позаблоковість» і пушинг «розчарованої» риторики щодо НАТО можуть бути інформаційною підготовкою до сценарію №2. Так чи ні, треба стежити за тим, що говорить і робить в політичній площині офіційний Київ і тверезо оцінювати поле для маневру Заходу.

Про позаблоковість і «компроміси» з Росією

Коли почалася окупація Криму, Україна була позаблоковою нейтральною країною. Усі 8 років війни ми лишалися нейтральною позаблоковою країною. Чи зупинило це Росію? Росію, яка (чомусь про це забувають) була ТАКИМ ЖЕ гарантом недоторканності та безпеки в Будапешті, як і США. Чому дехто готовий ляпнуть «США, ви нам обіцяли», але забуває, що Росія обіцяла також. До слова, міждержавними угодами Росія визнавала Україну в кордонах і т.д. – на все це був покладений великий що? Отож. То як тепер сприймати «компроміси, в яких будуть враховані інтереси Москви»?

Уявіть собі. Друга Світова – Черчилль, Сталін і Рузвельт ведуть переговори із Гітлером з позицій, щоб були враховані інтереси Третього Рейху. Ну, типу, щоб Адольфушка не надто гнівався, домовитися посередині, можливо, таки подарувати Німеччині Польщу, якщо Вермахт погодиться не окуповувати Францію. Брєдово звучить? Що зараз може сприйматися як «норм» в темі переговорів?

Парламент на удальонкє

Здається Банкова хоче віддіджиталізувати Верховну Раду – голосування дистанційні. Під час війни? Ризикована ідея:

1. Хто дасть гарантії невтручання?
2. А як же жмут регламентів і законів, які чітко визначають, яким має бути голосування народного депутата?
3. Що заважає парламенту збиратися очно? Це буде демонстрація, що влада є, ось вона, вона активна і в центрі подій – це вселяє впевненість в громадян. Чи «дистанційні» депутати потрібні, щоб легітимізувати якісь неприйнятні речі? Які? Ідею (як і ідею охолодження до НАТО) вкинуто в інфопростір і (скоріше за все) відстежують реакцію суспільства.

* * *

Не ведіться на маніпуляції – єднайтеся довкола допомоги ЗСУ, волонтерам, біженцям. Допомагайте доставці вантажів на лівий берег і в Київ. Відкидайте емоцію і спирайтеся на «причина-наслідок». Знайдіть 10-15 хвилин (ті, хто в тилу і мучиться новинами), щоб загуглити статті на потрібну Вам тему – це прибере багато інфо-полови.

Ceterum censeo Carthaginem delendam esse / Карфаген має бути зруйнований.
This is the way.

Автор