Дорогие россияне, скоро эту нефть вы будете есть

Антон Швець

Коротше, сьогодні в мене ніч без чергувань, тож був час почитати новини. Тому тримайте інфу про російську нафту.

Є така російська контора – Сургутнєфтєгаз. Думаю, що вона належить путіну, бо у цієї контори на депозитах виключно у російських банках до війни було понад 45 мільярдів баксів у рублях і баксах. Тупо 10% всіх депозитів російських юрособ – одна контора із Сургута з анонімними власниками 😉 . Бо володар компанії чогось не є впливовою в рф людиною. Але, може, і не пітун володіє Сургутом, це для нашої історії неважливо.

Важливо інше.

Сьогодні Сургунєфтєгаз вперше у своїй історії не зміг продати ЖОДНОГО барелю нафти у портах країн Балтії. На тендер не заявився ЖОДЕН покупець. Деякі менші російські видобувні компанії також не мали жодного клієнта на тендерах сьогодні.

Від російської нафти відмовляються і відмовляються самостійно. Це не вплив санкцій.

Росіяни несподівано відчули, що з їх ринку випало десь біля 2 мільйонів барелів на день. Це призвело до найбільшого в історії рф дисконту на російський сорт нафти Уралс по відношенню до Бренту. До початку війни Уралс мав премію, тобто десь +2 чи +3 долари до ціни Бренту. Зараз Уралс має дисконт, тобто мінус 15-18 баксів від ціни Бренту.

Всього росія експортує від 7 до 8 мільйонів барелів нафти на добу. Зараз немає покупців на 2 мільйона барелів на добу. Але їх стає все більше. Можливо десь половину чи навіть більше ЩОДЕННОГО експорту видобутої нафти не буде куди продати. Бо немає клієнтів.

Російській танкер йде слідом за російським кораблем. Ємність терміналів у портах буде вичерпано цією нерозпроданою нафтою вже за тиждень чи може два.

Далі цю нафту доведеться жерти, бо альтернативою є лише скорочення видобутку. Але якщо росія піде на таке значне скорочення видобутку, то це підірве їх видобування на роки. Можливо, на десятиріччя.

Жеріть її тепер, ви ж ту нафту так любили, так любили.

Автор