Ціни на електроенергію для бізнесу зросли: за тиждень збільшення на 16%

За даними ЗМІ, середньозважена добова ціна електроенергії на ринку «на добу наперед» (РДН) в об’єднаній енергосистемі (ОЕС) України станом на 14 лютого збільшилася на 15,5%, або на 279 гривень/МВт-год, до 2 076,25 гривні/МВт-год проти 7 лютого. У 2021 році у порівнянні з 2020 роком середньозважена ціна електроенергії на ринку «на добу наперед»” (РДН) зросла на 49,3%.

Зрозуміло, що з запуском з липня 2019 року нового ринку електричної енергії коливання на електроенергію – це часті явища. Більше того, через зростання ціни на енергоносії, зокрема газ, ціни на електроенергію будуть також зростати. Але і коливання, і, що гірше, зростання цін на електроенергію для бізнесу, а також відсутність ефективної роботи Антимонопольного комітету призведе до зростання цін на кінцеву продукцію. В період нестабільності та відсутності стратегічного бачення з боку держави, енергогенеруючі компанії у ціну електроенергії вкладають ризики, звідси і додаткове зростання ціни.

На жаль, за дилетантство та неефективність влади доведеться платити звичайним громадянам, починаючи із зростання цін на електроенергію, закінчуючи цінами та товари і послуги, в яких закладені високі тарифи на електроенергію для бізнесу і ризики від ситуації в країні.

Джерело

Автор