Влада пропонує значне підвищення ціни на газ

Ніна Южаніна

Тепер влада вирішила поховати український видобуток газу, необхідність збільшення обсягів якого, як ніколи, на часі в нашій енергозалежній країні.

І погоджувальна рада, і підсумки зустрічі Президента зі своїми слугами ці наміри тільки підтвердили.

Цього тижня у Верховній Раді розглядатимуть, при тому терміново, законопроект №7038 та альтернативні до нього.

Мова йде про збільшення ставок рентної плати за видобуток газу до безпрецедентних 74% від ціни газу, якщо вартість тисячі кубометрів газу буде більшою за 1 тис. доларів.

Цей підхід «слуги народу» називають вилученням у добувних компаній екстра-маржі задля встановлення соціальної справедливості.

Цинічно, дуже цинічно вкотре підвищувати податки, граючи на почуттях людей.

У минулому скликанні парламенту, наприкінці 2017 року, ми ухвалили закон, яким запровадили для діючих свердловин ставки 14% і 29%, а для нових газових свердловин — стимулюючі ставки 6% і 12% залежно від глибини залягання газу. Вони діють із 2018 року і зараз починають давати результати: перспектива нарощення видобутку українського газу є.

Водночас запропонований підхід розвертає державну політику щодо газового ринку на 180 градусів: при визначенні фактичної ціни реалізації газу природного, яка є базою оподаткування рентної плати за користування надрами, братимуть найбільший із трьох показників: або середню митну вартість імпортного природного газу, або вартість природного газу на європейських хабах, або вартість природного газу на українських товарних біржах. Диференційовані ставки складатимуть від 29 до 74%.

Причому робиться це нібито з метою усунення можливості маніпулювання цінами на газ.

В підсумку від таких змін додаткові доходи бюджету від рентної плати за видобуток газу мають становити 239 млрд грн, і додайте вже закладені в бюджеті 49 млрд грн — і всього отримаємо 288 млрд грн.

Це означає, що середньорічна база оподаткування (ціна газу) має становити не менше ніж 22 тис. грн за тисячу кубометрів газу, тобто 760 доларів, що з урахуванням доставки, транспортування та інших витрат може сягнути 30 тис. за тисячу кубометрів газу (або 30 гривень за 1 куб).

Думаю, що ви розумієте, чим це обернеться для громадян, для бізнесу і для всіх інших показників бюджету.

За логікою, вилучення надприбутку компаній від продажу газу мало би відбуватися не шляхом підвищення ставок ренти, а через пропорційний розподіл отриманого прибутку між суб’єктом господарювання і державою в разі перевищення ціни газу понад певний максимально встановлений розмір (в українських реаліях об’єктивна ціна могла би становити 400 дол. за тисячу кубометрів газу, що покриває витрати на видобуток та інвестиції).

Але логіка у нинішньої влади інша — відібрати вже сьогодні, а що буде завтра — їй не цікаво.

* * *

Тепер про вплив рівня оподаткування на видобуток природного газу в Україні.

Отже, зміни ставок ренти (в тому числі для нових свердловин, що були введені в експлуатацію з початку 2018 року), частина ренти залишається на місцях видобутку, закладено основу для проведення перших електронних аукціонів з продажу ліцензій та гарантування державою незмінності бази оподаткування ренти до 2023 року – ЦЕ ДІЇ, які привели до:

  • суттєвих інвестиції, які тільки протягом 2018-2020 років склали 306 млн дол.;
  • протягом 2018-2021 років у секторі пробурено 353 нові газові свердловини, завдяки чому Україна змогла видобути ДОДАТКОВІ 8,5 млрд кубометрів газу.

За умов відсутності стимулюючого оподаткування протягом 2018-2021 років:

  • загальний обсяг видобутку природного газу знизився б на 2,3 млрд кубометрів;
  • потенційно кожна третя газова свердловина не була б пробурена;
  • додаткові витрати на імпорт природного газу сягнули б понад 1 млрд дол!

Будемо і далі задовольняти популістичні ідеї/ініціативи/брєд цієї влади?!
Що сталося з країною і фахівцям?! Куди вони зникли?!

Ця інформація ще і для тих, кому так звично просто ляпнути: так вони ж нічого не зробили (попередня влада).

Єднаймося навколо здорового глузду!

Автор