Держдума РФ звернулася до Путіна щодо визнання «ЛДНР»

Державна дума РФ звернеться до Володимира Путіна щодо визнання незалежності самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей

За таке рішення проголосували у вівторок, 15 лютого, пишуть “Новости Донбасса”.

На розгляд Держдуми було винесено два проєкти постанови. Перший — депутатів КПРФ — пропонував направити документ одразу президентові, а другий — депутатів “Єдиної Росії” — передбачав спочатку консультації з російським МЗС.
Більшістю голосів Дума підтримала варіант комуністів.

“За” проголосував 351 депутат, “проти” – 16, утримався – 1.

Відтак депутати Думи вважають “обґрунтованим та морально виправданим” визнання самопроголошених “Донецької та Луганської народних республік”.

“За минулі роки на основі всенародного волевиявлення в республіках збудовано демократичні органи та держави з усіма атрибутами легітимної влади”, – йдеться у зверненні до Путіна. Визнання їх, як вважає парламент РФ, дозволить забезпечити гарантії безпеки та захист населення від зовнішніх загроз та “реалізації політики геноциду щодо жителів республік”, а також “започаткувати процес міжнародного визнання обох держав”.

За висновком багатьох експертів в Україні, цим рішенням Держдума продовжила політику шантажу з боку РФ на тлі подальшої ескалації навколо України та вимог до Києва піти на політичні поступки.

“Держдума піднесла Путіну патрони для його подальших дій проти України”, – прокоментувала народна депутатка Іванна Климпуш-Цинцадзе, колишня віцепрем’єрка з питань євроінтеграції.

“Це голосування означає кінець Мінська як такого”, – заявив нардеп, член делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко.

Нагадаємо, раніше цього дня, 15 лютого, Верховна Рада України ухвалила звернення до Організації Об’єднаних Націй, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів і парламентів держав світу щодо невизнання незалежності самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Джерело

 

Визнання Росією “ЛДНР” означатиме її вихід з Мінських угод, – Кулеба

Визнання Росією окупованих районів Донецької та Луганської областей “незалежними республіками” означатиме її вихід із Мінських угод.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив на тлі запланованого на 15 лютого розгляду в Держдумі РФ питання про звернення до глави Кремля Володимира Путіна щодо статусу “Л/ДНР”.

“Щодо можливого визнання російською Держдумою так званих “ЛДНР”. Хочу ще раз нагадати постійну позицію України: у разі ухвалення рішення про визнання Росія де-факто та де-юре вийде з Мінських домовленостей з усіма супутніми наслідками. Ми вже попередили про цю позицію наших партнерів”, — наголосив глава МЗС, котрого цитує “Новое время”.

Джерело

Автор