«Зелені» мавпують ідеї «ЄС», але недолуго, невчасно і лише задля годиться

Традиційна тактика «зелених»: відкидати будь-які законопроекти «ЄС» під соусом «немає коштів» для того, аби через деякий час внести аналогічні, але менш ефективні, пропозиції.

Так, ще 24.01.2022 фракція «ЄС» у ВРУ внесла проект закону України №6542 «Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2022 рік”» щодо збільшення збільшення бюджету Міноборони на 50 млрд грн. за рахунок коштів «великого будівництва» доріг (27 млрд) та коштів, наданих Україні у 2021 році від МВФ в рамках програми спеціальних прав запозичень (23 млрд).

Це б дозволило збільшити зарплати військових до 40 тис. грн, а видатки на закупівлю озброєння – удвічі.

Але тоді «слуги» не підтримали пропозицію про включення до порядку денного на пленарний тиждень 25-28 січня законопроекту №6542. А спікер Р. Стефанчук, не зморгнувши оком, заявив, що Міноборони взагалі не потребує додаткових коштів.

Тим часом, 1 лютого 2022 року Зеленським був підписаний Указ №36/2022 від «Про першочергові заходи щодо зміцнення обороноздатності держави, підвищення привабливості військової служби у Збройних Силах України та поступового переходу до засад професійної армії», яким, зокрема, передбачається поступове збільшення грошового забезпечення усіх військових до рівня не нижче трьох мінімальних заробітних плат. Кабінет Міністрів має підготувати зміни до державного бюджету на поточний рік, заклавши фінансування на підвищення грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ до рівня не менше двократного розміру мінімальної зарплати.

11 лютого головою парламентського Комітету з нацбезпеки, «слугою народу», Олександром Завітневичем був зареєстрований законопроєкт №7012-2, який, серед інших передбачених у ньому змін, пропонує збільшити бюджет Міністерства оборони на 11,8 млрд грн, бюджет Міністерства внутрішніх справ — на 4,5 млрд грн.

А 14 лютого вийшов Указ Президента України №53/2022 «Про невідкладні заходи щодо консолідації українського суспільства», де Кабінету Міністрів України в авральному порядку (в одноденний строк) приписано забезпечити з 1 березня 2022 року підвищення платні військовослужбовців ЗСУ на 30% та підвищення на 20% від початку 2022 року зарплатні військовослужбовців ДПСУ та НГУ.

Мало того, що Зеленський і Ко мавпує старших, так робить це недолуго і невчасно – лише задля годиться. Сума, яку пропонується виділити армії в складних військово-політичних умовах, набагато менша, ніж потрібно. І потрібна вона була ще вчора.

Поки що виділені чинним бюджетом на потреби Міноборони 133,5 млрд грн складають лише близько 60% від того, що просило оборонне відомство на 2022 рік. Зокрема у пропозиціях, направлених Міноборони до Міністерства фінансів йшлося, що на запровадження нової системи грошового забезпечення необхідно передбачити додаткові 39,78 млрд грн. Загалом на 2022 рік відомству потрібен бюджет у 238 млрд грн.

ЗСУ потрібні засоби війни у кіберпросторі, автоматизовані системи управління військами та комплекси ПРО для знищення гіперзвукових ракет

Між тим ласі до відкатів «слуги» продовжують закатувати у асфальт гроші, які мали б піти на потреби ЗСУ.

Лише З 5 по 11 лютого на асфальтування провели тендери на 14,24 млрд грн, що становить 50% від закупівель по всій Україні. У топ-10 взагалі немає ніяких інших тендерів, окрім ремонту доріг. А у топ-20 – лише один неасфальтовий, це річне постачання електроенергії для СхідГЗК. Все інше – асфальтування.

Джерело

Автор