Огляд презентації «Великої термомодернізації»

Микола Ільїнов

Я по цифрах (огляд презентації «Великої енергомодернізації»).

Сьогодні я зроблю маленький розбір промови Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економіки України Юлії Свириденко, яка була присвячена програмі «Велика модернізація» на Конгресі місцевих та регіональних влад в Харкові 11 лютого.

Скажу чесно, прослухав три рази, бо з першого разу просто не міг повірити в сказане. Я не буду обговорювати якісь стратегічні речі, я буду говорити тільки про те, що мені ближче, тобто ЦИФРИ.

Почну з цитати, щоб не виривати з контексту:

«Ми плануємо модернізувати в ПЕРШИЙ рік 5000 будинків, які отримають нову якість енергоефективності, таким чином що найменш 15 млн українців отримають більш комфортні умови життя, їхні витрати на комуналку в графі опалення відчутно зменшаться».

Отже, в Україні близько 180 тисяч багатоквартирних будинків, в яких проживає приблизно 20 млн людей. Я не знаю, що це повинні бути за 5000 будинків, щоб в них проживало майже 36% населення України, тобто по 3000 людей в середньому в кожному будинку!!!

Йдемо далі по виступу і знову цитата:

«Вже у 2022 році майже 700 тисяч родин або 1,5 млн українців долучаться до програми Енергетична незалежність, це мешканці 600 тисяч квартир загальною площею 30 млн кв.м.»

Ось тут я взагалі не зрозумів НІ Х*Я! Так СКІЛЬКИ українців побачать покращення? 15 млн? 1,5 млн? 700 тисяч родин або 600 тисяч квартир? Чи то будуть 700 тисяч багатосімейних родин, які проживають по 25 чоловік в кожній квартирі?

Далі знову цитата:

«Ми порахували, що запуск цієї програми дозволить забезпечити роботою 170 тис фахівців».

Я мало того, що слухав цей виступ тричі, я після кожної сказаної цифри брав в руки калькулятор та рахував. Отже, 170 000 фахівців я помножив на середню зарплату в Україні близько 15 000 грн, помножив на 12 місяців в році та ще додав витрати 22% на сплату ЄСВ. Тобто витрати тільки на фонд оплати праці за рік реалізації цієї програми складуть більше 37 МЛРД гривень!!!
Запам’ятайте цю цифру, я до неї ще повернуся!

Далі по ходу презентації, Юлія Свириденко каже, мов, подивіться на слайді:

«Вже є стартові пілотні проекти в місті Дніпро, …, завдяки реалізації програми втрати тепла в будівлі зменшилися ВДВІЧІ (при тому на слайді показані цифрі 186,53 та 123,74 ) ЯК? Як можна дивитися на цифри 186,53 та 123,74 та казати ВДВІЧІ? ВДВІЧІ – це коли було 186 а стало 93!!! А якщо було 186 і стало 123, то зменшення склало 33%. Це видно навіть без калькулятора!

Далі говорилося про гроші, було сказано, що Держава планує інвестувати 140 МЛРД гривень на 50 000 будинків, але ці кошти будуть спрямовуватись під цільові КРЕДИТИ, під 3% річних для органів місцевого самоврядування!!! Гарна інвестиція! 🙂 Якщо, тільки на 5000 будинків я нарахував мінімум 37 МЛРД гривень на зарплату, то як на 50 000 будинків можна витратити 140 МЛРД гривень?

Продовжую далі цитувати цей блискучий виступ:

«Перша хвиля модернізації охопить у 2022 році 6437 будинків. Ця кількість склалася в результаті комунікації з містами, які надали нам заявки».

В мене зараз розірве мозок!!! Ще дві хвилини тому говорилося про 5 000 будинків, і ось раптом з’явилося ще 1 437 будинків!!! ЗВІДКИ? При тому дослівно було сказано «КОНКРЕТНІ БУДИНКИ, ПО КОНКРЕТНИМ ВУЛИЦЯХ”!

Далі говорилося про досвід Фонду енергоефективності, АЛЕ ще до цього прозвучала фраза:

«Громадяни не відчуватимуть фінансових навантажень, а будуть відчувати лише позитивний ефект в вигляді зменшення платіжки за опалення».

Що значить не відчувати? Ті ж самі співвласники, які провели енергоефективні заходи за допомогою Фонду, вклали від 20 до 60% власних або позичених грошей в модернізацію своїх будинків. То виходить вони що, лохи?! Цей механізм може просто ВБИТИ всю роботу по співвфінансуванню енергомодернізації житлового фонду, яка почалася в 2015 році з теплих кредитів.

Але є в мене і гарна новина, бо я впевнений, що цей механізм непрацюючий! Чому? Давайте забудемо про цю презентацію та заглянемо в проект Постанови Кабміну, де говориться про порядок фінансування таких заходів. Я просто наведу одну з вимог для надання кредитів:

«копії рішень ЗБОРІВ СПІВВЛАСНИКІВ багатоквартирних будинків, письмова згода співвласників (власників) про погодження їхньої участі у проекті з термомодернізації будівель із визначенням переліку заходів, що відповідають пункту 4 цих Умов та проектно-кошторисній документації та/або сертифікату енергетичної ефективності будівлі (для вигодонабувачів –співвласників багатоквартирних житлових будинків, об’єднань співвласників багатоквартирних житлових будинків, житлово-будівельних кооперативів, співвласників (власників) одноквартирних будинків), а також замовлення співвласниками багатоквартирних будинків послуги з термомодернізації (енергосервісу) будівель і згоду про включення послуги з термомодернізації (енергосервісу) будівель до ВІДПОВІДНОГО ТАРИФУ – у разі, якщо вигодонабувачем є співвласники багатоквартирних будинків, співвласники (власники) одноквартирних будинків».

По-перше, таке рішення складніше отримати, ніж в програмі Фонду енергоефективності, а по-друге, виходить ніяка це не безкоштовна модернізація, а все ж таки буде за це якийсь тариф. Хто ГАРАНТУЄ незмінність цього ТАРИФУ НА ВЕСЬ ТЕРМІН КРЕДИТУВАННЯ? На 20 РОКІВ, в КРАЇНІ, де влада змінюється кожні 5 років? НІХТО!

Якщо когось цікавить моя думка щодо цієї програми, то я би не ризикнув поставити свій підпис під такою угодою та впевнений, що серед співвласників теж буде непросто знайти бажаючих поставити свій підпис.

Пам’ятаєте про суму 37 МЛРД гривень тільки на фонд оплати праці? В пояснювальній записці до Постанови взагалі говориться про суму реалізації на 2022 рік 30 млрд гривень, і то вона буде залучена шляхом випуску ОВДП. Тобто не буде у нас 170 тис робочих місць у 2022 році, і, на мою думку, взагалі НІЧОГО НЕ БУДЕ, принаймні ЗАКОННО!

Автор