Петро Порошенко дав інтерв’ю чеському виданню «Lidove noviny»

Порошенко в інтерв’ю чеському виданню «Lidove noviny»: Я не радив би Путіну випробовувати долю

Україна готова дати відсіч російській агресії, але завжди виступала за політико-дипломатичне врегулювання. Про це Петро Порошенко сказав в ексклюзивному інтерв’ю чеському виданню «Lidove noviny». Порошенко наголосив, що Путін не приховує своїх імперських апетитів по відношенню до сусідів, і це головна перешкода до миру.

«Україна завжди виступала за політико-дипломатичне врегулювання, і тому будь-які спроби в цьому напрямі не можна не вітати. Це рівною мірою стосується як Мінського формату, так і перемовин у рамках Нормандської четвірки. Обидва вони є частиною мого президентського спадку, і, до речі, як би і що би хтось не говорив, ці переговорні майданчики залишаються безальтернативними», – нагадав п’ятий Президент.

«Ключова проблема не у форматах, їх не бракує. Проблема в російській стороні. Якщо когось і треба реанімувати, так це Кремль, який заблукав у своїх імперських апетитах і зараз більше схожий на кривавого маніяка, а не на розсудливого перемовника», – констатує Порошенко.

Лідер партії наголосив, що Україна готова дати відсіч агресору у разі наступу. «Безперечно готова, не маю в цьому жодних сумнівів. Що мені вдалося досягнути за роки своєї каденції, так це, серед іншого, створити нову українську армію, що здатна давати відсіч. Глибоко вдячний за допомогу партнерів, у тому числі Чеській Республіці, де українські офіцери опановували стандарти НАТО. Даватиме відсіч. Основна маса українського суспільства готова», – говорить Порошенко.

П’ятий Президент також наголосив, що у разі вторгнення Путін отримає потужну реакцію західних союзників.

«Знаю Джо Байдена ще як віце-президента США за часів президента Обами і як відповідального за Україну в тій адміністрації. Він прекрасно знає Україну і дуже добре розуміє, хто такий Путін і чого він прагне. Вважаю, що Вашингтон достатньо чітко розʼяснив, що яким би не було вторгнення Росії в Україну, навіть якщо один солдат, – це буде сприйнято як вторгнення. І це отримає негайну і потужну відповідь всього колективного Заходу. Особисто я дуже вдячний нашим американським союзникам і Джо Байдену особисто за цю підтримку», – сказав лідер партії.

«Не радив би Путіну випробовувати долю», – говорить Порошенко.

Джерело

 

Порошенко в інтерв’ю «Lidove noviny»: Постачання зброї в Україну – це відповідь на агресивні дії Путіна

Постачання зброї – це відповідь на дії російського агресора і окупанта, які зустріли опір у багатьох столицях світу. Про це в інтерв’ю чеському виданню «Lidove noviny» сказав п’ятий Президент Петро Порошенко.

«Зараз Росія намагається переконати всіх, що збройний конфлікт на Україні – це громадянська війна, а не російська агресія. Чи може хто-небудь у світі дійсно повірити, що Україна сама на себе напала? Що ж тоді роблять на Донбасі та в Криму російські окупаційні війська і російська окупаційна влада? І це не лише моя оцінка, це мова резолюцій Генасамблеї ООН, де чітко вказується про відповідальність Росії та визнається її гібридне протистояння щодо України», – нагадав Порошенко.

«Зброю нам почали постачати ще з 2015-2016 років, взяти хоча б приклад Литви, якій я безмежно вдячний. У 2018 році ще за мого президенства ми отримали протитанкові системи “Джавелін” від США, які стали символом бойової підтримки України, сигналом для інших. Дістатися до цієї висоти і зламати негласне ембарго було складно», – нагадав Петро Порошенко.

«Чітке розуміння щодо справжніх планів Путіна прийшло вже за результатами першої зустрічі з ним у Нормандському форматі у червні 2014 року. Що саме хоче Путін, тоді зрозуміли одразу всі. Він не починав би цю війну, якби не думав про капітуляцію України. Це і є його мета. Жодним чином не нейтралітет. Позаблоковий статус України не зупинив його від нападу та окупації спершу Криму, а згодом і частини Донбасу. Капітуляція Києва дозволить Путіну йти далі – до повернення України в орбіту Кремля та відновлення на цій основі Радянського Союзу у версії 2.0. Цього не можна допустити», – резюмує Порошенко.

Джерело

 

Порошенко в інтерв’ю чеському виданню «Lidove noviny»: Дестабілізація – це сценарій Росії, яка хоче бачити Україну «failed state»

Петро Порошенко в інтерв’ю чеському виданню «Lidove noviny» подякував міжнародним партнерам за чітку позицію на підтримку єдності в Україні.

Кореспондент видання Іржі Юст запитав, чи не загрожує Україні політична дестабілізація. «Навіть глава американського Держдепу А. Блінкен під час прес-конференції в Києві попередив у зв’язку зі справою проти вас, щоб українська влада і політики уникли дій, які вносять розбіжність в українське суспільство і допомагають Росії», – зокрема сказав журналіст.

«Я дуже вдячний за цю позицію американської адміністрації та за чіткий сигнал проти дестабілізації і на підтримку єдності в Україні. Це саме те, про що говоримо і ми, закликаючи до єдності всі здорові демократичні політичні сили в державі. Зі свого боку ми готові до обʼєднання, адже на кону – майбутнє держави. Скажу більше: дестабілізація – це сценарій Росії, яка хоче бачити Україну «failed state». Такої розкоші ми їм не надамо», – наголосив Порошенко.

Джерело