Влада повністю позбавила райради фінансових ресурсів, поклавши на них обов’язки з організації нацспротиву

Уряд Зеленського-Шмигаля затвердив Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим на забезпечення окремих видатків районних рад, спрямованих на виконання їх повноважень. Цим він вкотре довів, що реформа районів, проведена монобільшістю і Зеленським у липні 2020 року, – це одна з найбільш химерних і неадекватних реформ. І це рішення буде ще однією пам’яткою неадекватності реформи районів від Зеленського.

Уряд розподілив передбачені у Державному бюджеті на 2022 рік майже 154 млн. грн. на 119 районів. Це той мінімум, який має йти на зарплати апарату райрад (розрахунок зроблений на 8 працівників).

Це вимушений захід, адже минулого року таких коштів не заклали в бюджеті, й зарплату в районних радах не було за що платити. Бо з переданням ресурсів на рівень громад, районні ради суттєво втратили матеріально-фінансове забезпечення, а на 2021 рік змінами до Бюджетного кодексу районні ради виведені з системи горизонтального вирівнювання.

У результаті реформи Зеленського з 490 районів створили 136, з них сьогодні на підконтрольній території Україні – 119 районів (решта на окупованій території АРК, Луганської та Донецької областей). Відчутно, що сам районний поділ робили жартівники з «Кварталу» – по-перше, до складу районів включили міста обласного значення, по-друге, за населенням вони дуже відрізняються. Так, найбільший район Дніпровський – 1,179 млн людей, найменший Верховинський – 30 тис. осіб.

Влада Зеленського, позбавивши райони фінансового ресурсу, вчинила глибоко антиконституційний акт. Бо районні ради – конституційні органи, які, згідно зі ст. 140 Конституції, «представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, є районні та обласні ради», а згідно зі ст. 143 Конституції, «… районні ради затверджують програми соціально-економічного та культурного розвитку відповідних областей і районів та контролюють їх виконання; затверджують районні і обласні бюджети, які формуються з коштів державного бюджету для їх відповідного розподілу між територіальними громадами або для виконання спільних проектів та з коштів, залучених на договірних засадах з місцевих бюджетів для реалізації спільних соціально-економічних і культурних програм, та контролюють їх виконання; вирішують інші питання, віднесені законом до їхньої компетенції».

Які програми, які проекти, якщо уряд виділив трохи більше 1 млн. грн. на кожен район на рік на зарплати?!

Між тим, президент Зеленський, однією рукою підписуючи закон про зміни до Бюджетного кодексу, якими позбавив фінансових надходжень районні бюджети, іншою рукою підписав Закон «Про основи національного спротиву», яким наділив районні ради повноваженнями:

1) сприяють підготовці та виконанню завдань національного спротиву в мирний час та в особливий період;
2) забезпечують у межах відповідних видатків місцевих бюджетів належне фінансування заходів територіальної оборони місцевого значення;
3) сприяють створенню добровольчих формувань територіальних громад;
4) забезпечують життєдіяльність населення і функціонування об’єктів у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці;
5) сприяють популяризації участі в заходах національного спротиву.

За які кошти мають організовувати заходи з національного спротиву районні ради, якщо їм дали на цілий рік на всі 119 районів лише 154 млн. грн. на зарплати апарату?

Джерело

Автор