27.01.2016. За Порошенка було краще

Джейн Доу Джонс

27 січня 2016 року Верховна Рада прийняла в цілому законопроект «Про стабілізаційний (резервний) енергетичний фонд». За задумом авторів закону, кошти з цього фонду повинні були йти на закупівлю природного газу в країнах Євросоюзу і наповнення блакитним паливом наших підземних сховищ. Раніше таким питанням опікувався уряд, а зараз його винесли в окремий закон. Зокрема така ініціатива дозволила залучити додатково 700 мільйонів доларів у Світового банку для закупівлі газу в ЄС.

Коли Україна прийняла рішення припинити купляти газ у РФ і переорієнтуватись на Європу, чимало людей, не звиклих аналізувати й прораховувати далі власного носу, тільки посміхалися. Мовляв, «газ-то все одно російський, то ж, нащо платити більше?». І так, якби на місці Росії була б нейтральна країна – Азербайджан, Туркменістан чи навіть Іран, то було б слушне запитання. Але держава-бензоколонка, яка раптом вирішила статі імперією, перетворює на зброю усе, в тому числі й паливно-енергетичні ресурси. В минулі роки траплялось не раз і не два, коли РФ вимагала від України політичних поступок, використовуючи в якості батога загрозу відключення газу, а в якості пряника – газові знижки. Саме так були підписані, наприклад, ганебні Харківські угоди, які подовжили перебування російського флоту у Криму й де-факто дозволили росіянам захопити український півострів.

І тому наше керівництво вчинило мудро, коли почало закуповувати газ – хай і по ринковим цінам – в Євросоюзі. Бо Словаччина чи Польща точно не почнуть нас шантажувати, ставлячи геополітичні вимоги. От для того, щоб в бюджеті країни завжди були кошти на життєво важливий газ, Верховна Рада й створила своїм рішенням спеціальний фонд. І з тієї пори жодного разу – аж до 2021 року – наша країна не ризикувала лишитись без палива.

Але, як завжди, людський фактор все зіпсував. Бо люди, які дісталися до влади у 2019-му, менше за все думали про інтереси держави та її народу. Про що тут казати, коли вони навіть фонд, призначений на боротьбу з Covid-19, від якого напряму залежать людські життя, примудрилися спустити на корупційне «Велике будівництво»? І ось 2022-й країна зустріла з мінімальними коштами. А газ, дякуючи Кремлю (так, він не лише нас спромігся шантажувати), здорожчав відсотків на тисячу. А власний видобуток теж впав. А атомна енергетика працює вже на межі можливостей (і, судячи з того, що відбувається аварійне відключення деяких енергоблоків, і за межею). А ще є промисловість, якій дешевий газ ніхто не дасть, і яка поступово зупиняється. А де резервні кошти? А ви дороги бачили з жовтими бігбордами «Програма президента»? От у них і закатаний ваш газ, і ваш кисневий фонд, і ваше підвищення зарплатні бюджетникам, і багато ще чого. Якщо Україна вийде з цієї ситуації без критичних втрат, це буде справжнім дивом. Втім, диво не раз нас рятувало, то ж сподіваємось на нього знову.

Автор