Столтенберг: НАТО закликає Росію до деескалації та відведення військ від кордонів України (пресконференція, відео)

 

НАТО передало Росії відповідь на пропозиції щодо «гарантій безпеки», при цьому союзники закликали Росію до деескалації та відведення військ від кордонів України. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час термінової пресконференції у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми переживаємо критичний момент у сфері європейської безпеки. Росія продовжує нарощувати війська вздовж кордонів України, де вже перебуває на позиціях понад 100 тисяч військових, ще більше прибувають, включаючи суттєве розгортання в Білорусі. Ми знову закликаємо Росію до негайної деескалації. НАТО твердо переконане в тому, що напруження та суперечності мають вирішуватися шляхом діалогу та дипломатії, а не силою або через погрожування силою. Сьогодні НАТО передало наші письмові пропозиції Росії. Ми зробили це паралельно із Сполученими Штатами», – сказав Столтенберг.

Він поінформував про три головні напрямки зусиль, викладені у зустрічних пропозиціях НАТО, де союзники по Альянсу вбачають простір для прогресу.

Зокрема, перший із них – це відновлення відносин між НАТО і Росією. Генеральний секретар нагадав, що Росія перервала дипломатичні зв’язки з Альянсом, що значно ускладнило діалог. Він закликав поновити роботу відповідних офісів в Москві та Брюсселі. За його словами, сторони також мають повною мірою скористатися наявними каналами військового зв’язку, щоб посилити прозорість та зменшити ризики. Альянс також розглядає можливість запровадження цивільної «гарячої лінії» для використання у разі надзвичайних ситуацій.

«Друге – європейська безпека включає безпеку в Україні та навколо неї. Ми готові вислухати занепокоєння Росії і долучитися до реального обговорення, яким чином зберегти та зміцнити фундаментальні принципи європейської безпеки, під якими ми всі поставили свій підпис, починаючи з Гельсінського заключного акту. Це включає право будь-якої країни обирати шлях організації власної безпеки. Росія має утримуватися від загрозливого розміщення військ, агресивної риторики та ворожої діяльності, спрямованих проти союзників та інших держав», – наголосив генеральний секретар НАТО.

Він окремо наголосив, що Росія має вивести свої сили з України, Грузії і Молдови, розміщені без згоди цих країн. Всі сторони мають конструктивно долучитися до зусиль з урегулювання конфліктів, зокрема у межах нормандського формату.

За словами Столтенберга, третій напрямок – це зниження ризиків.

«Прозорість і контроль над озброєнням, як свідчить історія, можуть гарантувати реальну безпеку для всіх. Нам потрібні практичні заходи, що дають змогу змінити ситуацію на краще. Як перший крок ми пропонуємо проведення спільних брифінгів щодо навчань і ядерної політики в межах Ради НАТО-Росія. Ми маємо також модернізувати Віденський документ щодо військової прозорості, працювати над тим, аби скоротити космічні та кібернетичні загрози. Потрібно проводити консультації, щоб уникнути інцидентів у повітрі та у морі», – сказав керівник Альянсу.

Він зауважив, що союзники по Альянсу повною мірою віддані дотриманню міжнародних зобов’язань у сфері заборони хімічної та біологічної зброї .

НАТО також пропонує розпочати «серйозну розмову» щодо контролю над озброєнням, включаючи ядерну зброю, наземні ракети середнього та близького радіусу дії.

Саме ці напрямки, наголосив генеральний секретар НАТО, складають порядок денний для змістовного діалогу. Він запросив союзників та Росію провести серію зустрічей, щоб розглянути всі ці питання більш детально в межах Ради НАТО-Росія, та висловив готовість Альянсу провести таку зустріч «якнайскоріше».

«У всіх наших зусиллях ми будемо продовжувати тісну координацію з Україною, а також з іншими партнерами НАТО, такими як Фінляндія, Швеція, Грузія і Європейський Союз. НАТО є оборонним союзом. І ми не шукаємо конфронтації. Адже ми не можемо і не будемо йти на компроміси щодо принципів, на яких ґрунтується безпека нашого Альянсу, Європи та Північної Америки. Ми повною мірою віддані нашому основному (Вашингтонському – ред.) Договору та зобов’язанням щодо колективної безпеки за його 5-ю статтею. Ми вживатимемо всіх необхідних заходів, щоб захистити та оборонити всіх союзників», – підсумував Столтенберг.

Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що США передали Росії письмову відповідь на пропозиції щодо «гарантій безпеки» у Європі.

Як повідомлялося, у грудні 2021 року Російська Федерація оприлюднила пропозиції щодо «гарантій безпеки» у проєктах договорів із США і НАТО, в яких містяться ультимативні вимоги щодо скорочення діяльності Альянсу та відмови від політики відкритих дверей, зокрема щодо України і Грузії.

Впродовж минулого тижня відбулися інтенсивні дипломатичні контакти з Росією по лінії США, НАТО і ОБСЄ. При цьому США і НАТО підтвердили намір представити на вимогу Росії письмові відповіді на її «пропозиції».

Джерело