Проросійська команда Зеленського вперто штовхає його на невиконання союзницьких зобов’язань перед США

1 вересня 2021 року у Спільній заяві щодо стратегічного партнерства України та Сполучених Штатів Америки, оприлюдненій у ході візиту президента Зеленського до США, було чітко заявлено про зобов’язання України «розбудовувати успішно створену незалежну антикорупційну інфраструктуру для реалізації життєво важливих ініціатив, які захищають незалежність та покращують ефективність цих інституцій у викорененні корупції та притягненні до відповідальності корумпованих осіб». Ці кроки, згідно з Спільною заявою, включають «негайне обрання нового Спеціалізованого антикорупційного прокурора «відповідно до найкращих міжнародних практик».

Пізніше, у листопаді 2021 року, Україна підписала Меморандум із Міжнародним валютним фондом (МВФ), одним із закріплених у документі зобов’язань також стало обрання до кінця місяця нового очільника САП.

Однак жодне з цих зобов’язань досі не виконане.

Скоро вже 5 місяців з часу обіцянки «негайно» призначити керівника САП, а керівник САП досі не призначений, при тому що переможець конкурсу вже є.

Вчора, 25 січня 2022 року, США нагадали про обіцянку Зеленського – у Twitter посольства США в Україні поширено заяву Блінкена: «я хотів би закликати відбіркову комісію САП невідкладно виконати останній етап своєї роботи та завершити відбір».

Переможець конкурсу на посаду керівника САП є – це детектив НАБУ Олександр Клименко. Але члени Конкурсної комісії, близькі до Офісу Президента, вірніше, до заступника керівника Офісу Президента О. Татарова, штучно блокують його призначення. Мотиви зрозумілі – О. Клименко керував слідством щодо Олега Татарова у кримінальному проваджені НАБУ. Крім того, О.Татаров – колишній «спікер» МВС часів придушення Майдану, друг проросійського політика А. Портнова і входить в число тих, кого називають російським лобі в Офісі Зеленського.

Нагадаємо, що після візиту Зеленського в США у вересні 2021 року Україні було надано додаткову військову допомогу на $60 млн., її доставили в Україну трьома партіями 10, 18, 22 жовтня. У грудні в США було прийнято додаткове рішення про виділення військової допомоги на 200 млн. дол, і ми вже знаємо, що у третій партії цієї допомоги серед іншого – 300 ракет для «Джавелін», також у ній радіолокаційні системи. Міністр Кулеба вже заявив, що загальна сума допомоги США Україні у 2021 році «на зміцнення безпеки та оборони нашої держави» – $650 млн.

У 2022 році США запланували надання Україні допомоги в обсязі $756 млн., з них на зміцнення безпеки – $400 млн.

У відповідь Україна провалила свої обіцянки.

Джерело

Автор